Školska knjiga: Biografija Leonarda da Vincija

U izdanju Školske knjige objavljena je još jedna biografija autora Waltera Isaacsona, ovaj put posvećena talijanskom slikaru, arhitektu, izumitelju, glazbeniku, kiparu, misliocu i matematičaru Leonardu da Vinciju.Knjiga naslovljena ‘Leonardo da Vinci’ prvi put otkriva fascinantne detalje iz života toga renesansnoga genija, povezuje njegovu umjetnost sa znanošću te ističe važnost interdisciplinarnosti kao temelja napretka društva. Djelo je na hrvatski jezik prevela Dragana Grozdanić i može se nabaviti u svim knjižarama i webshopu Školske knjige.

Temelji li se put k istinskom vizionarstvu na znanju stečenom iskustvom ili, pak, na razigranoj i nesputanoj mašti? Moramo li zaviriti u tajne znanosti ili se pak držati nesputane i kreativne umjetnosti kako bismo utrli put inovatorstvu? Ili je za učinkovit prelazak preko zamišljene crte koja dijeli stvarnost od fantazije potreban upravo savršen spoj svega spomenutoga?

Odgovore na ta pitanja, ali i inspiraciju za unapređenje vlastitih vještina i poticanje načina razmišljanja izvan okvira čitatelji mogu potražiti u knjizi koja nudi briljantan uvid u dosad neotkrivene detalje o životu i radu Leonarda da Vincija, istinskog vizionara s inovativnim zamislima za budućnost.

Biografija ‘Leonardo da Vinci’ nudi neprocjenjiv uvid u život neizmjerno znatiželjnog i svestranog renesansnog čovjeka koji je nadahnuće za raznovrsna djela i izume pronalazio u detaljima iz svakidašnjeg života pred kojima malo tko zastaje. Knjiga je utemeljena na iznimnim Leonardovim bilježnicama s tisućama ručno ispisanih stranica. U te je bilježnice zapisivao svoja opažanja, skicirao izume i inženjerske projekte te pravio pripreme za slikarska djela i bilježio mnoga druga nadahnuća.

‘Iznimnost Leonardove genijalnosti čini njezina univerzalna narav te sposobnost istodobnog kritičkog promatranja stvari oko sebe i njihova zamišljanja u svijetu nesputane mašte. Knjiga koja se temelji na Leonardovim osobnim bilježnicama uvodi nas u život toga vizionara koji je bio ispred svoga vremena. Pisana na način koji privlači i zaokuplja pozornost čitatelja, ova je knjiga, vješto oplemenjena intrigantnim elementima razotkrivanja informacija koje su dosad bile obavijene velom tajni, idealno štivo za opuštajuće ljetne dane pred nama’, napominje urednica knjige dr. sc. Ivana Lončarek.

Oduševljenje još jednom Isaacsonovom biografijom ne krije američki pisac i povjesničar David McCullough, dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade, koji Leonarda da Vincija naziva najkreativnijim genijem u povijesti čovječanstva. U predgovoru Isaacsonove knjige McCullough je zapisao: ‘Čitati ovu veličanstvenu biografiju Leonarda da Vincija znači krenuti u obilazak života i djela jednoga od najposebnijih ljudskih bića svih vremena u društvu najangažiranijeg, najupućenijeg i najpronicavijeg vodiča kojega možete zamisliti. Walter Isaacson ujedno je pravi učenjak i očaravajući pisac. A kakvo je tek bogatstvo lekcija koje se mogu naučiti na ovim stranicama!’

Prema njegovim vlastitim riječima, taj se američki pisac, novinar i profesor upustio u pisanje ove knjige zato što upravo Leonardo da Vinci savršeno oslikava glavnu temu njegovih prethodnih biografija u kojima govori o tome da je sposobnost povezivanja umjetnosti i prirodoslovlja te društvenih znanosti i tehnologije ključ za razvijanje inovativnosti, maštovitosti i genijalnosti.

‘Nakon zadubljivanja u Leonarda, davao sam sve od sebe da bolje zapažam pojave koje sam nekada zanemarivao te se osobito trudio zapažati stvari i pojave na način na koji je on to činio… No, nisam došao ni blizu toga da postanem Leonardo, da ovladam njegovim uvidom ili prikupim barem mrvice njegovih talenata. Nisam se ni za milimetar približio mogućnosti da projektiram jedrilicu, smislim nov način crtanja topografskih karata ili naslikam Mona Lisu. Ali od Leonarda sam naučio kako želja da s divljenjem upoznajemo svijet s kojim se svakodnevno susrećemo može obogatiti svaki trenutak u našim životima’, zabilježio je Walter Isaacson.

Čitajući ovu knjigu, istražite bogat život toga kreativnoga genija, iskoristite barem dio dragocjenih lekcija iz raznovrsnih područja te zakoračite putevima velikog Leonarda da Vincija. I ne zaboravite: ‘Budite otvoreni za tajnovito. Ne trebaju svemu oštre crte.’

S. K. / Foto: Getty ImagesTagged: , , , , , , ,