Slana Panonska jezera u Tuzli

Grad koji je u bivšoj Jugoslaviji bio poznat kao veliki industrijski centar u posljednjih nekoliko godina silom prilika (propašću industrije) mijenja sliku o sebi i na dobrom je putu da postane poznat po turizmu, zahvaljujući Panonskim jezerima i ljekovitoj slanoj vodi.

2-Panonika-Kopiraj-300x225Tuzla je dobila ime po turskoj riječi za sol , koja se u gradu i okolici crpila još od doba Rimljana. Zahvaljujući rudniku soli  i izvorima slane vode, stasala je moćna kemijska industrija, no istodobno, zbog nekontroliranog crpljenja slane vode, s vremenom su nestala cijela naselja nedaleko samog središta grada. Upravo na tom mjestu nikla su čak tri slana Panonska jezera, čija voda ima ljekovita svojstva.

3-Panonika-Kopiraj-300x225Posebnost jezera je što se nalaze u samom centru Tuzle svega nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga. Ono što je nekad bilo nezamislivo, sad je realnost. Usred ljeta, djeca, mladež i odrasli ljudi hodaju gradom u papučama za plažu s ručnikom preko ramena i ostalim ‘morskim rekvizitima’. Kupališna sezona otvara se početkom svibnja, a ovisno o vremenskim uvjetima traje do rujna. Tijekom ljeta, na jezerima je svakog dana boravilo desetak tisuća posjetitelja, a u rekordnim danima zabilježeno ih je čak 16.500.

‘Prvo jezero, na inicijativu tuzlanskog načelnika Jasmina Imamovića, izgrađeno je 2003. godine, a danas  je ukupna površina tri jezera 75.000 m2 s 22.000 m2 šljunčane plaže i 1,5 km obale. Salinitet vode, koja se crpi s dna nekadašnjeg Panonskog mora, kreće se od 35 do 40 gr/l što nadmašuje i salinitet Jadranskog mora, a prosječna temperatura je 28-29 C’, kaže Maid Porobić, direktor javnog poduzeća Pannonica koje upravlja jezerima.Maid-Porobic-300x199

Tuzlanska slana jezera jedinstvena su ne samo na Balkanu, nego i u Europi, što predstavlja veliki turistički potencijal, koji je zasad samo djelomice iskorišten. Vikendom dolaze individualni izletnici, ali i organizirane skupine ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i Hrvatske i Srbije, koji tu pronalaze brže i jeftinije osvježenje nego na Jadranu. Ulaz na Panonska jezera primjeren je svačijem džepu s najskupljim kartama od 3 konvertibilne marke (oko 12 kuna), a vrlo su pristojne i cijene ugostiteljskih usluga. Čistoća vode je na zavidnoj razini, unatoč velikom broju kupača, a izvrsno su organizirani i održavani prateći objekti, od same plaže do sanitarnih čvorova i tuševa.4-Panonika-Kopiraj-300x225

5-Panonika-Kopiraj-300x225Turizam je trenutačno ograničen na ljetno razdoblje i kupališno-rekreacijske sadržaje, ali bi se od sljedeće godine trebala obnoviti tradicija lječilišnog turizma započeta još u doba Austrougarske, kada je izgrađeno lječilište Slana banja, a koje je najbolje rezultate pokazalo u saniranju reumatskih oboljenja. Naime, u obližnjem 22. katnom Mellain centru, koji se još gradi, uz hotel s pet zvjezdica bit će poliklinika s termalnim toplicama, olimpijskim bazenom i wellness centrom. To će, pogotovo u zimskom razdoblju, biti izvrsna dopuna za Panonska jezera, sadašnji ponos nekadašnjeg grada ugljena i soli.

Mustafa Topčagić

Foto: FAMA i Pannonica

Tagged: , , , , , , ,