Slatka književnost Milane Vlaović

U krugu brojnih posjetitelja, uzvanika i prijatelja, u sklopu 2. Hrvatskog festivala hrane i vina održana je promocija knjige ‘Priče o nedjeljnom kolaču’, nastala zahvaljujući uspješnoj suradnji spisateljice Milane Vlaović i Podravkinog Dolcela tima.Marinka Akrap. Milana Vlaović, Rene Bakalović i Renato BaretićNa promociji knjige govornici promocije, osim spisateljice, bili su recenzent Renato Baretić i gastronom Rene Bakalović te direktorica Korporativnih i marketinških komunikacija Podravke, Marinka Akrap. Posebni gosti ovog kulinarsko-književnog projekta bili su glumac Filip Šovagović te poznati kuhar i član žirija ‘Celebrity Masterchef’, Andrej Barbieri.

Književnost i kulinarstvo, kao dvije različite umjetnosti, ujedinile su se zahvaljujući želji da se nedjelje što češće provode s obiteljima i bližnjima uz zabavu, smijeh i poneku slasticu. Osim u promociji nove knjige, posjetitelji su uživali u slatkim iznenađenjima upravo po receptima slastica iz knjige, a koje su pripremili članovi Podravkinog  tima – Katarina Pentek i Zoran Delić .

Spisateljica Milana Vlaović na promociji nove knjige izjavila je: ‘Progovarala sam o temama koje se tiču svih žena, u većoj ili manjoj mjeri negdje su nas dotakle. Glavna inspiracija bio mi je kolač i to mi je pružilo mogućnost da uspoređujem život, pa čak i junakinje s kolačima. To sam, na primjer, učinila u priči o kolaču koji se zove Trostruki užitak, gdje je svaka junakinja, a imam ih tri, karakterno opisana kao dio tog kolača.’

‘Ovaj kulinarsko-književni projekt nastao je zahvaljujući ideji da se uz slatke zalogaje slave mali trenuci u našim životima. Nedjeljni ručak je ispunjen slikama obiteljskog druženja, ali i slasticama bez kojeg bi taj ručak bio nezamisliv. Svi oni koji nisu vješti u pripremanju slastica ili oni koji imaju problema s izborom, ovom knjigom rješavaju te probleme. Dolcela recepti prilagođeni su tjednu kojem pripadaju, pa tako i svaka nedjelja u godini ima svoju slasticu’, izjavila je Marinka Akrap iz Podravke.

Recenzent knjige Renato Baretić, poznati hrvatski novinar, književnik i dobitnik utjecajnih književnih nagrada, naglasio je: ‘Ova vješto zamišljena i još vještija ispisana knjiga, po mojem sudu, zbirka je priča o svim ženskim šutnjama, i to ne samo u kuhinjama dok se spremaju kolači. Jer je svaki je kolač mala svečanost – od prvog razbijenog jaja do zadnje čestice šećera u prahu. Milana Vlaović napisala je jednu knjigu o ženama kakve zapravo ne poznajemo.’

Milana nam svojim toplim pričama toliko jasno uspijeva dočarati brojne slike; sreće kad mama nedjeljom sprema vašu omiljenu slasticu, smijeha kad baki u kuhinji kradete posljednje ostatke čokolade, zamazanih slatkih dječjih prstiju i naravno, mirisa kad je slastica već pri samom kraju. A što sve jedna žena, sa svojim mužem, djecom, majkom i prijateljicama može doživjeti u godinu dana, svjedoče slastice iz knjige ‘Priče o nedjeljnom kolaču’ koji će upotpuniti i zasladiti nadolazeće nedjelje.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , ,