Slavlje glazbe Gudačkog kvarteta Rucner

Beskrajna ljubav prema glazbi i životu, više od 600 koncerata, više od 200 gostujućih glazbenika i oko 90 praizvedbi ono je što vjerno opisuje Gudački kvartet Rucner. Svoje emocije sinoć su u prepunoj maloj dvorani Lisinski podijelili Snježana Rucner, Dragan Rucner, Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković, njihov dragi gost i jedan od najboljih bandoneonista na svijetu Peter Soave, te Ana i Mario Rucner, slaveći s roditeljima glazbu kao neizostavni dio njihovih života.Povod koncertu dvije su velike obljetnice: 20. godina osnivanja Kvarteta i 40. godina umjetničkog rada Snježane i Dragana Rucnera. Vojo Šiljak toplim je riječima najavio koncert i sjajan program Uhlika, Piazzole i Hercega, a novi CD predstavila je Đurđa Otržan, ugledna muzikologinja. Na koncertu je premijerno prikazan i novi video ‘Mala slavonska rapsodija’ sniman u Slavoniji i Baranji, a ova skladba nalazi se i na spomenutom nosaču zvuka.

U ponekad razigranim, a ponekad sjetnim, iznimno ekspresivnim izvedbama, posjetitelji uživaju na njihovim brojnim domaćim i međunarodnim koncertima, jer Rucneri i njihov kvartet oduvijek su nesebično dijelili svoju veliku ljubav prema glazbi. Za njih su skladali mnogi ugledni hrvatski skladatelji kao što su: Tomislav Uhlik, Miljenko Prohaska, Anđelko Klobučar, Josip Magdić, Emil Cossetto, Ivo Josipović… Do sada su izdali 10 nosača zvuka, a na koncertu su predstavili i najnoviji ‘Rucneri sviraju Uhlika’, nakladnika Cantus, za koji je sve skladbe napisao Tomislav Uhlik. Osim ‘Godišnjih doba’, tu su i ‘Tri uskrsne pjesme iz Međimurja’, ‘Melodije Hrvatskog sjevera’, ‘Na moru i kraju’, ‘Rustico”, Neobična šestorka’ te ‘Mala slavonska rapsodija’. Na CD-u kao gosti sviraju i pjevaju Peter Soave, Lidija Horvat Dunjko, Mirjam Lučev Debanić, Ana i Mario Rucner te Stjepan Večković.

Mario, Snježana, Dragan i Ana Rucner

‘Kada su 20. obljetnica Kvarteta, no i 40. godina umjetničkog djelovanja iza vas, prvi osjećaj koji me obuzima je neizmjerna zahvalnost za sva iskustva i doživljaje. Glazba je naš život i naša velika ljubav, koju smo prenijeli i na svoju djecu. Poseban izazov i veliko veselje uvijek nam je pripremati nove skladbe, pisane baš za naš Kvartet i udahnuti im našu dušu i emocije. Hvala svima koji su nas podržavali svih ovih godina i dijelili s nama strast prema glazbi’, izjavila je Snježana Rucner.

Kako bi jedna od omiljenih skladbi sa spomenutog nosača zvuka ostala ovjekovječena i u vizualnom obliku, snimljen je i atraktivan video ‘Mala slavonska rapsodija’. To je i prvi video u kojem su se kvartetu pridružili i Ana i Mario Rucner. U suradnji s osječkim redateljem, Borisom Šeperom i tvrtkom Film 54 opisana je slavonska ravnica i duša Slavonaca. Sniman je na području Đakova, Osijeka i u baranjskom Kopačevu. Kao središnja tema odabrani su konji iz poznate Državne ergele Đakovo i Konjičkog kluba Herkules iz Kopačeva, a sudjelovali su najbolji hrvatski dresurni jahači: Goran Grizak, Katarina Ćorić, Mara Kretonić i Josip Kokalović. Uz njih su svoju ljubav prema konjima pokazale i Marija Katarina Zorzut i Tihana Vujašković. Konji su temelj slavonske tradicije, a ples konjskih kopita, elegantno dresurno jahanje i dijelovi slavonske ravnice sjajno su se proželi u ovom glazbenom broju. Za potrebe ovog spota Ana i Mario Rucner prvi put su zajedno zajahali konje i predstavili još jednu svoju veliku ljubav. U spotu su prikazani još neki segmenti slavonske tradicije i simboli istočne Hrvatske kao što su tradicionalna slavonska nošnja i đeram, vukovarski vodotoranj i osječki most, a redatelj Šeper ističe slow motion tehniku koju je koristio prilikom snimanja kako bi naglasio dinamiku i pokret. Styling potpisuje Ivan Friščić.

H. K. / Foto: Vjeran Vidaković i Filip Bašić


Tagged: , , , , , , , , , , ,