Slikovnica i dokumentarac o Halubajskim zvončarima

Riječka kulturna djelatnica Tatjana Udović bavila se izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara te je tu tradiciju zabilježila u slikovnici i filmu.

Slikovnica ‘Halubajski zvončari’

Tradicija Halubja našla se i u slikovnici! S obzirom da su Halubajski zvončari ponos Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, jer oni su kulturno nematerijalno dobro i kao takvi su uvršteni na UNESCO-vu listu, riječka spisateljica Tatjana Udović došla je na ideju da tu tradiciju kroz slikovnicu približi najmlađima. Zanimljivu priču popratila je simpatičnim šarenim ilustracijama Alena Udović Korutaro, a dokumentirala fotografijama Aleksandra Jurdana.

‘U dječjoj priči ‘Halubajski zvončari’ srce prati ritam veselosti u doba maškaranja koje vuče korijene primorskog kraja i čakavskog dijalekta. Priča se plete u obiteljskom okruženju s koljena na koljeno, objavljujući tradicionalnim puhanjem u rog, u čast sv. Antona, da je vrijeme Antonje i maškaranog ugođaja. Djeca našeg primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja koju nam je autorica podarila’, piše recenzentica Tatjana Jedriško Pančelat.

‘Halubajski zvončari su užanca do koje se drži na područje Halubja radi očuvanja halubajskega identiteta’, zaključila je Tatjana Udović.

Dokumentarni film ‘Obahajanja Halubajskeh zvončari’

‘Obahajanja Halubajskeh zvončari’, dokumentarni je film u trajanju od sat vremena i pet minuta, koji tematski pokriva tri dana zvončarskog obilaska. Cilj ovog filma bio je dokumentirati praksu obahajanja te kroz nju prikazati komunikaciju zvončara i lokalnog stanovništva te živost koja zavlada Halubjem u to vrijeme, tvrdi autorica filma.

R. I.

Tagged: , , , , , , , , , ,