Slikovnica o bregunici – ptici 2016. godine

Objavom slikovnice o bregunici završila je kampanja ‘Bregunica – ptica 2016. godine’, kojom su WWF i partnerske udruge željele upozoriti na kontinuirani gubitak prirodnih staništa duž rijeke Drave te pozvati na zaštitu i obnovu staništa najmanje vrste lastavica. Na Dravi još živi oko 50% hrvatske populacije bregunica, međutim broj parova se u posljednjih 30 godina smanjio za 75%.Bregunica je jedna od najugroženijih ptica koja obitava uz rijeku Dravu i potrebno je smanjiti regulaciju rijeka i izgradnju obaloutvrda, koje onemogućuju stvaranje prirodno strmih obala te prekomjerno korištenje pesticida duž riječnog koridora Drave. Kao dio kampanje ‘Bregunica – ptica 2016. godine’, WWF Adria, Zeleni Osijek, Prirodoslovno društvo Drava, udruga Baobab, Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te Rafting klub Matis tijekom godine su proveli više aktivnosti: od čišćenja i pripreme obala za dolazak i gniježđenje bregunica, preko organizacije obilaska kolonije bregunica do edukativnih i kreativnih radionica s vrtićkom djecom i školarcima koji žive duž rijeke Drave.

‘Drago nam je da kampanju završavamo u područnoj školi u Hlebinama, gdje smo danas proveli i posljednju radionicu s djecom i tako vidjeli koliko im se svidjela nova slikovnica koju su izradile Kristina Pongrac, Petra Pletikos i Branka Španiček. Kako su djeca pokazala veliko zanimanje za bregunicu, napravili smo i edukativni plakat za učionice, kako bi djeca i poslije završetka kampanje mogla učiti o ovoj iznimnoj vrsti ptica. Svidjela im se i igra Memory na kojoj su crteži djece koja su sudjelovala u kampanji i nacrtala svoje viđenje bregunice’, rekla je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

Kampanja je započela u travnju, kada su WWF i partneri, uredili više od 200 metara obale za dolazak i gniježđenje bregunica na rijeci Dravi. U svibnju je WWF organizirao edukacijski izlet na koji su poveli oko 80 učenika škola iz županija duž Drave. Prilikom izleta učenici su imali priliku vidjeti jednu od najvećih kolonija bregunica u Hrvatskoj, na Dravi u blizini Libanovca. WWF je napravio posebnu publikaciju o bregunici i organizirao kviz te umjetničke radionice kako bi podigao svijest među najmlađima.

Bregunica je ambasador žive i zdrave rijeke Drave, kojoj su stanište prirodne, strme, odronjene obale očuvanih prirodnih rijeka. Jedna obitelj može pojesti i do 10.000 komaraca na dan, čineći tako uslugu ljudima i životinjama.

‘Rijeka Drava jedan je od rijetkih primjera očuvane rijeke s čistom vodom i bogatim okolišem, i kao takva predstavlja utočište brojnim zaštićenim vrstama, između ostalih i bregunicama’, rekla je Janja Škoda, predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar.

‘Pozitivan korak u smjeru očuvanja prirodnih staništa rijeke Drave učinjen je projektom Drava Life, kojeg provode Hrvatske vode u suradnji s WWF-om, Zelenim Osijekom i drugim partnerima. Cilj mu je, između ostalih, obnova riječnih staništa, otvaranje starih te stvaranje novih rukavaca, uklanjanje i mijenjanje obaloutvrda te očuvanje prirodnih i strmih riječnih obala. Navedeni zahvati uvelike će koristiti brojnim ugroženim staništima i vrstama u područjima Natura 2000 duž rijeke Drave’, zaključila je Ivana Korna Varga.

B. S.


Bregunica – hrvatska ptica godine
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,