Slovensko narodno gledališče u ZKM-u

Slovensko narodno gledališče iz Maribora gostuje s predstavama ‘Dovde se prostire šuma’ Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana i Davora Herge te ‘Revizor’ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Diega de Bree u petak i subotu, 3. i 4. siječnja, u okviru ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).
Dovde se prostire šumaAutorski projekt ‘Dovde se prostire šuma’ osmislili su glumci mariborske Drame, ujedno i izvođači ove poetične,  suptilne i romantične predstave u kojoj se miješaju povijesne zgode i maštovite priče iz života. To je  višeslojna, fragmentirana priča po motivima djela njemačkog dramatičara Falka Richtera, eksperimentalna predstava nastala u smjeloj kombinacinji fizičkog i dramskog teatra. ‘Dovde se prostire šuma’ prati deformacije obiteljskih odnosa – idealistički snovi o ljubavi poprimaju stvarne konture, dok se čisto erotsko sanjarenje pretvara u noćnu moru. Troje glumaca osebujnom neposrednošću postavljaju pred gledatelje intimnu percepciju kazališnog i životnog prostora uhvaćenog između vizualne, izvedbene, glazbene, likovne, literarne i govorne partiture, te na sebi svojstven način problematiziraju temeljne kategorije suvremenog kazališta. Predstava je početkom ljeta 2013. dobila glavnu nagradu na Festivalu Zlatni lav u Umagu i oduševila je publiku.

Jedan od ponajboljih slovenskih redatelja srednje generacije Diego de Brea dolazi s predstavom ‘Revizor’ koje predložak pripada najizvođenijim i najpoznatijim komedijama  svjetske dramske literature te stoljećima ne silazi s repertoara, a svojom univerzalnošću se odlično uklapa u svako vrijeme. Korumpirani političari i malograđanska skučenost nepresušna su tema koju Diego de Brea iščitava u oštrom satiričnom tonu, precizno secirajući ljudsku taštinu, himbenost i dvoličnost, a u skladu sa svojom originalnom, intrigantnom i društveno angažiranom autorskom poetikom. U predstavi glume: Vlado Novak, Nataša Matjašec Rošker, Eva Kraš, Kristijan Ostanek, Ivan Godnič, Miloš Battelino, Matija Stipanič, Viktor Meglič, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Srđan Grahovac, Milada Kalezić, Davor Herga, Ivica Knez i Bojan Maroševič. Scenograf je Hans Georg Schäfer, a kostimograf Leo Kulaš.

ZKM

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,