Slovo Gorčina u slavu Maka Dizdara

U petak 8. kolovoza počinje tradicionalna kulturna manifestacija ‘Slovo Gorčina’, koja se održava u Stocu (Hercegovina) još od 1971. godine, i jedina je manifestacija posvećena BiH velikanu pjesničke riječi – Mehmedaliji Maku Dizdaru. Trajat će do 10. kolovoza, a organizatori su i ove godine pripremili bogat i zanimljiv program.
Mak DizdarManifestacija će biti otvorena u petak u 19.30 u Gradskom parku gdje je smještena bista Maka Dizdara. Svečano će je otvoriti predsjednik Fondacije Mak Dizdar i njegov unuk, Gorčin Dizdar. Nakon svečanog otvaranja, program se seli na nekropolu Radimlja, gdje će biti upriličen recital poezije ovogodišnjeg gosta-pjesnika – Miljenka Jergovića. Ovo će biti prvi put nakon niza godina da će se u BiH upriličiti večer poezije Miljenka Jergovića koja je bitan dio njegova književnog stvaralaštva. Nakon recitala uslijedit će dodjela književne nagrade Mak Dizdar mladom pjesniku. Upravo je Miljenko Jergović 1988. godine dobio nagradu Mak Dizdar za svoju prvu zbirku ‘Opservatorij Varšava’.

Subotnji program počinje u 10 sati u Šarića kući, nekadašnjoj Galeriji Branko Šotra, izložbom mladog stolačkog akademskog slikara Igora Borozana. Nakon izložbe, u 11 sati također u Šarića kući, slijedi promocija knjige doc. dr. Dijane Hadžizukić ‘Književna Hercegovina – ogledi o piscima i književnim pojavama’.

Slovo GorčinaProgram se u subotu nastavlja u 18.30 na istom mjestu promocijom romana ‘Rod’ Miljenka Jergovića. Promocija je, ustvari, razgovor s autorom koji će moderirati Almin Kaplan. Roman je nominiran i za Mešinu nagradu, koja se početkom rujna dodjeljuje u Tuzli. Nakon promocije večer se završava u restoranu San Piero koncertom tradicionalne sefardske muzike u izvedbi Arkul dua.

Nedjeljni program počinje u Makovoj hiži u 10 sati promocijom prošlogodišnje nagrađene zbirke ‘Žoharov let’ autora Bojana Krivokapića, a nakon promocije, također u Makovoj hiži (11 sati), bit će otvorena izložba ‘Kam(en) i Zemlja: fotografije stećaka Velibora Božovića’ (uz tekstove Amile Buturović). Program se u nedjelju nastavlja u 18 sati u Šarića kući promocijom knjig mr. sc. Jasmina Hodžića ‘Ogledi iz lingvistike i filologije’.

Manifestaciju će nastupom u Locco baru u 21 sat zatvoriti duo Predrag Lucić i Boris Dežulović.

E. Š.


 

Pročitajte još: Obilježena 43. godišnjica smrti Maka Dizdara

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,