‘Smrt u Veneciji’ otvara Festival svjetskog kazališta

Predstavom ‘Smrt u Veneciji’  nastaloj po noveli Thomasa Manna u režiji Thomasa Ostermeira, i izvedbi ‘Schabühnea am Lehniner Platz’, započinje 10. rujna 11. festival svjetskog kazališta u Zagrebu u Hrvatskom narodnom  kazalištu.

Festival svjetskog kazalištaBit će izvedene i predstave ‘Oluja dolazi’ kazališne skupine Forced Entertainment u režiji Tima Etchellsa,  ‘Dugo putovanje u noć” Tonellgroep Amsterdam redatelja Ive van Hovea te ‘King Size” u izvedbi Theatera Basel i  režiji Christopha Marthalera.  Dodatna festivalska iznaneđenja stižu, kao i nekoliko godina do sada  – izravno s Avignonskog festivala.

S obzirom da, kako ističe Dubravka Vrgoč, umjetnička ravnateljica Festivala svjetskog kazališta, već godinama u europskom umjetničkom teatru ne postoji trendovi ni prevladavajuće estetike i ove će godine program biti ispunjen  predstavljanjem recentnih scenskih projekata velikih redatelja i njihovih vizija suvremenog kazališta. Dapače, kao posebna programska osobitost  Festivala nameće se praćenje i umjetnički razvoj pojedinih redatelja koji su već  gostovali na Festivalu kao što su Thomas Ostermeier (Nora, Hamlet, Othello), Ivo van Hove (Premijera) te Christoph Marthaler (Voćna mušica), no koji će sada u Zagrebu pokazati predstave sasvim drukčijeg poetološkog pristupa.

Opširnije na: www.zagrebtheatrefestival.hr

Tagged: , , , , , , , ,