Snimanje filma Ribanje i ribarsko prigovaranje

U Starome Gradu na Hvaru počelo je snimanje dugometražnog igranog filma Milana Trenca ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’, ekranizacije spjeva Petra Hektorovića.Petra Hektorovića u filmu glumi Rade Šerbedžija, Leon Lučev utjelovljuje ribara Paskoja Debelju, njegova sina Lorenco Damjanić, a Nikolu Zeta – Bojan Brajčić. Časnu sestru koja brine o pjesniku glumi Inge Appelt, a u filmu su angažirane i mlade glumačke snage Filip Mayer, koji glumi mladog Hektorovića i Romina Tonković, koja će utjeloviti pučanku.

Film je režirao Milan Trenc, koji je napisao i scenarij. Producent je Boris Veličan, scenograf Ivan Ivan, a njegov asistent Vjeko Tadić Šila. Na filmu rade, između ostalih, Milan Lakoš i Ema Carić.

‘Prije četiri godine, imao sam kod kuće igrom slučaja Ribanje i ribarsko prigovaranje na engleskom koje nam je godinama skupljalo prašinu po kući i tada sam ga prvi put pročitao na engleskom. Igrom slučaja ubrzo sam išao po ribu u Stari Grad i odlučio svratiti u Tvrdalj Petra Hektorovića i ondje su mi se ispred očiju počeli vrtjeti kadrovi filma. Na internetu sam otkrio da ‘Ribanje’ nikada nije ekranizirano i od tog trenutka postao sam opsjednut idejom da snimim film, premda se nikada do tada nisam bavio povijesnom baštinom’, rekao je Trenc za Jutarnji list.

Film bi sa snimanjem trebao završiti sredinom listopada, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Projekt potpomažu i Gradovi Stari Grad i Hvar.

‘Veseli me da će film koji radimo ući u antologiju hrvatske filmske baštine i uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja završiti kao obavezna filmska literatura za sve osnovnoškolce’, izjavio je producent filma Boris Veličan za HRT.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , ,