Sonja Manojlović: Zbirka poezije Dobri za sve

Večer poezije s pjesnikinjom Sonjom Manojlović i predstavljanje njezine nove zbirke ‘Dobri za sve’ održana je u zagrebačkom Velvet caféu i galeriji Šekoranja. O zbirci u izdanju Frakture, uz autoricu, govorili su pjesnici Darija Žilić i Ervin Jahić.Saša Šekoranja i Sonja ManojlovićIlustracije za knjigu napravio je akademski slikar i cvjećar Saša Šekoranja. Ovo je četvrta zajednička suradnja ovih osebujnih umjetnika i 50. obljetnica umjetničkog stvaralaštva pjesnikinje Sonje Manojlović.

Saša ne crta klasične ilustracije, oni su povezani dijalogom između crteža i teksta. Ovo je svojevrsni Sašin hommage pjesnikinji Sonji Manojlović, prikazujući njezine portrete od realističkih, reduciranih do apstraktnih prikaza.

Poezija Sonje Manojlović već je više desetljeća jedno od najpouzdanijih i najpoticajnijih odredišta u kontekstu suvremene hrvatske književnosti, njezina trajna i neupitna vrijednost. Ono što izrazitije karakterizira njezinu novu zbirku ‘Dobri za sve’ izravni je obračun, skidanje vela s mnogih manipulativnih sustava vremena u kojemu živimo.

Ono što izrazitije karakterizira zbirku ‘Dobri za sve’ izravni je obračun, skidanje vela s mnogih manipulativnih sustava vremena u kojemu živimo. Sonja Manojlović s lakoćom detektira maske mnogih, mislili smo zauvijek nestalih, ideoloških paradigmi koje se poput zlog usuda neprestano vraćaju u prostore naših života istodobno i nas vraćajući iz sadašnjosti i budućnosti u vječnu prošlost. U kojoj smo mjeri ‘dobri za sve’ vrste manipulacija pita se, između ostaloga, autoričina knjiga.

M. R. / Foto: John Pavlish

Tagged: , , , , , , , , , , , ,