Sporne hrvatske turističke kartice

Hrvatska turistička kartica projekt je koji se počeo pripremati prije tri i pol godine, ali će njegova primjena, nažalost, započeti u najgore moguće vrijeme.‘Svakako smatram da je tzv. Cro kartica dobar projekt koji treba razvijati i od kojeg će hrvatski turizam tek u budućnosti imati veće koristi’, rekao je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), i dodao: ‘UHPA pozdravlja taj projekt iako smo svjesni da u ovoj godini, kada nas je poharala pandemija Covid-19, ne možemo očekivati da će velik broj poslodavaca svojim zaposlenicima uplaćivati sredstva na karticu, koja mogu iskoristiti u turističke svrhe. Doduše, veseli me i sama pomisao da postoje poslodavci koji će uz redovna primanja svojim zaposlenicima imati financijsku snagu uplatiti do 2.500 kn na Cro karticu.’

‘Još u veljači nam je Ministarstvo turizma predstavilo Cro karticu i kao moguće korisnike navelo je kategorije smještaja te djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića. Naravno da nama to nije bilo prihvatljivo i odmah smo zauzeli stav da bi turističke agencije trebale biti uključene u projekt. Nakon sastanka smo Ministarstvu turizma poslali dopis u kojem smo im još jednom naveli sve razloge zašto bi se trebalo omogućiti plaćanje Cro karticom i u turističkim agencijama. Jedan od najvećih argumenata su privatni iznajmljivači s kojima naše članice imaju intenzivnu suradnju. Kao što znamo, velika većina privatnih iznajmljivača nema POS uređaj, što jest tehnički uvjet sudjelovanja u projektu. To znači da i sami privatni iznajmljivači ne mogu sudjelovati u projektu ako nisu uključene turističke agencije. Isto tako svi oni kojima bi poslodavac uplatio sredstva na Cro karticu, ne bi mogli koristiti usluge privatnih iznajmljivača, što privatne iznajmljivače dovodi u podređen položaj.

U posljednjih mjesec dana smo s Ministarstvom turizma održali nekoliko sastanaka na tu temu i smatramo da su naši argumenti uvaženi, obzirom na izjave ministra Cappellija u pojedinim medijima gdje spominje kako će turističke agencije biti uvrštene u projekt Hrvatske turističke kartice’, zaključio je Fain.

T. R.


Tagged: , , , , , , , ,