Srijeda na Zagreb Film Festivalu

Srijeda u kinu Europa započinje reprizama u 15 sati nagrađivane indie feelgood drame rađene prema kratkometražnom uratku koji je 2009. godine odnio nagradu na Sundanceu za najbolji kratki film – ‘Privremeni dom’ Destina Crettona te metafilmom Nevija Marasovića ‘Vis-à-vis’ u 17 sati, u kojem glume Rakan Rushaidat, Janko Popović Volarić, Krešimir Mikić i Darija Lorenci Flatz. Cijena ulaznice za reprize je 20 kuna.

Ulica u PalermuVečernji program u kinu Tuškanac u 19 sati otvara željno iščekivano ostvarenje talijanske filmske debitantice i renomirane kazališne redateljice Emme Dante – ‘Ulica u Palermu’, koji nam daje zanimljiv uvid u zatvoreno sicilijansko društvo te njegove borbe između tradicionalnog i liberalnog. Film će predstaviti gošća festivala Elena Cotta, dobitnica nagrade za najbolje žensko glumačko ostvarenje u spomenutom filmu na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji. Nakon filma u maloj dvorani kina Tuškanac, održat će se razgovor s glumicom.

U procvatuU 21 sat bit će prikazan gruzijski film ‘U procvatu’, debitantski film autorskog dvojca Nane Ekvtimishvili i Simona Grossa koji je do sada osvojio desetak nagrada, uključujući nagradu na berlinskom festivalu te Srca Sarajeva za najbolji film i najbolje ženske uloge (glumice Liki Babluani i Mariam Bokeria). Film prikazuje rane devedesete u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, zemlje koja je upravo stekla nezavisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza i život dviju četrnaestogodišnjakinja. Ulaznice su 25 kuna.

Program u kinu Tuškanac završava u 23 sata kada su na rasporedu Kockice, besplatan program u kojem se prikazuju filmovi mladih hrvatskih autora – Igora Jelinovića, Tomislava Šobana i Ivana Sikavice.

U večernjem terminu kina Europe predstavit će se nova dva filma iz glavnog programa – ‘Poduke iz harmonije’ u 19.30, debitantski rad kazahtanskog redatelja Emira Baigazina koji progovara o nasilju među mladima nagrađen je berlinskim Srebrnim medvjedom za izniman umjetnički doprinos u snimanju. U 22 sata na rasporedu je ‘Centrala’, drugi film jedne od najperspektivnijih francuskih mladih redateljica – Rebecce Zlotowski. U ovoj neizvjesnoj ljubavnoj drami glavne uloge tumače Tahar Rahim (Prorok) i Léa Seydoux (‘Nemilosrdni gadovi’, ‘Nemoguća misija: Protokol duh’, ‘Ponoć u Parizu’, ‘Adelin život’). Prije dugometražnih projekcija bit će predstavljeni i kratkometražni filmovi ‘Odrazi’ Ashley Pegg i ‘Mađioničar’ Petera Jeschkea, nakon ćega će u maloj dvorani kina biti održani razgovori s redateljima filmova. Cijena ulaznica je 30 kuna.

The ManorU Zagrebačkom kazalištu lutaka posjetitelji u 20 sati imaju priliku vidjeti duhovit dokumentarac ‘The Manor’ Shawneyja Cohena, voditelja striptiz kluba koji je proveo tri godine snimajući mračan svijet striptizeta, droge i obiteljskih svađa. Nakon projekcije u razgovoru s autorom ovog iskrenog dokumentarca otkrit ćemo što se dogodilo njegovoj nekada uglednoj obitelji. U 22 sata gledat ćemo uradak britanske redateljice Havane Marking ‘Razbij i drpi: Priča o Pink Panterima’, film o srpskoj skupini najuspješnijih kradljivaca dragulja na svijetu koji su ‘odrasli u ozračju velike korupcije’ nakon raspada bivše Jugoslavije. Pink Panteri su u posljednjih deset godina ukrali gotovo pola milijarde dolara vrijedan nakit u zlatarnama diljem Europe, Bliskog istoka i Azije. Iako su neki u zatvoru, drugi su skrivenog identiteta razgovarali s redateljicom. Cijena ulaznica za dokumentarni program je 20 kuna.

Besplatne filmove možete pogledati u Zagrebačkom plesnom centru. Iz programa Istočnoeuropski SF na repertoaru su ‘Putovanje na kraj svemira’ autora Jindřicha Poláka; u programu Moj prvi film: Poljska rad poljskog autora Jerzyja Skolimowskog  ‘Lični opis’. Od 23 sata možete pogledati kultni film Piera Paola Pasolinija ‘Canterburyjske priče’, izuzetno maštovit film pun vesele blasfemije, uokviren prikazom samoga autora Chaucera: od priče o plemiću koji oslijepi kada oženi puno mlađu i promiskuitetnu ženu do priče o putu u pakao koji je naseljen fratrima i demonima u jednoj od najskandaloznijih filmskih sekvencija u povijesti.

U Muzeju suvremene umjetnosti u 17 sati prikazuje se prvi dokumentarni film na Bibijadi, nagrađivani finski uradak ‘Zauvijek vaš’, koje nas odvodi u svijet udomiteljske djece. U 19 i u 21 sat također možete pogledati reprize iz programa Inspirirano stvarnim događajem i Velikih pet. U 19 sati očekuje vas film Hannah Arendt o životu te židovsko-njemačke filozofkinje koja je pobjegla iz nacističke Njemačke u SAD te napisala kontroverzni +Izvještaj o banalnosti zla+ nakon izvještavanja sa suđenja njemačkom ratnom zločincu Adolfu Eichmannu u Izraelu. U 21 sat pogledajte španjolski film ’15 godina i jedan dan’, redateljice Gracie Querejete u kojem glavnu ulogu ima popularna španjolska glumica Maribel Verdú poznata po ulogama u filmovima ‘I tvoju mamu također’ i ‘Panov labirint’. Film se bavi procesom odrastanja, kao i ciklusom odnosa na relaciji dijete – roditelj. Ulaz na Bibijadu je besplatan, a ulaznice za večernje programe iznosi 25 kuna.

U sklopu programa Industrija, na Akademiji dramske umjetnosti održava se masterclass Srdana Golubovića i Srđana Koljevića s početkom u 17 sati. Masterclass je otvoren za javnost.

Dan ispunjen filmova završava tulumom u kinu Europa uz kućne DJ-e kina!

ZFF

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,