Stare poštanske rute: Majstorska cesta

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 8. svibnja nove prigodne poštanske marke ‘Europa – stare poštanske rute’. Motiv na njima je kapela sv. Frane na Velebitu, prema predlošku litografije u boji nepoznatog umjetnika iz polovine 19. stoljeća, otisnute u tiskari Antonelli.Djelo je Hrvatskoj pošti ustupio na korištenje Državni arhiv u Zadru. Autorica maraka je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a nominalna im je vrijednost 8,60 kuna. Izdane su u sutisku u arku od 12 maraka, a izdana je i prigodna omotnica prvog dana (FDC). S ovom serijom, Hrvatska pošta sudjeluje na natjecanju za izbor najljepše marke iz serije ‘Europa’ koje organizira udruga europskih javnih poštanskih operatora PostEurop.

Pouzdana i pravodobno prenesena vijest oduvijek je bila važan čimbenik u pokretanju i razvitku svih važnih procesa unutar ljudskog društva. Preduvjet svakog organiziranog prijenosa vijesti postojanje je dobrih i prohodnih prometnica, stoga je povijest starih poštanskih ruta u Hrvatskoj velikim dijelom i povijest starih hrvatskih cesta. Primjer iznimne vještine građenja jest Majstorska cesta preko Velebita, koja je povezala Zadar i Liku trasom Obrovac – Podprag – Mali Alan – Sveti Rok. Građena je od 1825. do 1832. i smatra se prvom suvremenom prometnicom koja je povezala kontinentalnu Hrvatsku i Dalmaciju. Gradio ju je poznati onovremeni graditelj, graničarski časnik Josip Kajetan Knežić. Upravo zbog velike kvalitete projektiranja i građenja prozvana je Majstorskom cestom. Krajem 1833. uspostavljen je jednom tjedno promet poštanskim kočijama (diližansama) na relaciji Beč – Zadar. Majstorska cesta je 2007. stavljena na Listu zaštićenih kulturnih dobara i jedna je od rijetkih starih cesta koja je sačuvala svoj izvoran oblik.

Litografija u boji na papiru prikazuje motiv s Majstorske ceste: kapelu sv. Frane u mjestu Podpragu, a ispred nje poštansku kočiju s postiljonom koji puše u poštanski rog. Kapela je sagrađena u čast cara Franje Josipa i posvećena sv. Franji Asiškom. Projektirao ju je u klasicističkom stilu talijanski arhitekt Valentino Presani. U kapeli je 2001. postavljena spomen-ploča hrvatskim braniteljima, koji su poginuli braneći položaje na Velebitu.

H. P.


Tagged: , , , , , , , , , , ,