Stiže ‘Smiješno čudovište’

U pripremi je prva ovosezonska premijera zagrebačkog kazališta Mala scena, koja donosi jedinstvenu suradnju s talentiranom slijepom glumicom Dajanom Biondić u glavnoj ulozi, pomičući pritom granice društveno odgovornog repertoara kazališta za djecu i mlade.

Smiješno čudovišteKazalište Mala scena otvara ovogodišnju sezonu 12. rujna u 19 sati premijerom najnovije predstave za djecu, mlade i odrasle pod nazivom ‘Smiješno čudovište’. Komad japanskog autora Asaye Fujite, u režiji i adaptaciji Ane Prolić, dugi se niz godina uspješno izvodi diljem svijeta. Mala scena predstavit će ga hrvatskoj publici prvi put kao i jednu posve zanimljivu suradnju.

U predstavi uz glumce Petra Cvirna i Ivana Vukelića igra i Dajana Biondić, članica Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život koja je svojom suradnjom ovaj projekt učinila posve jedinstvenim. Kao slijepa glumica u ulozi slijepe djevojke napravila je hrabar iskorak u hrvatskoj kazališnoj produkciji srušivši pritom predrasude koje društvo ima prema slijepim osobama.

Redateljica Ana Prolić ovako je opisala iskustvo rada na predstavi: Rad na predstavi, koja je odlučila po mnogočemu biti „svoja“ predstavljao je veliki izazov za Dajanu, ali i za ostatak glumačke i autorske ekipe. Izazov koji nas je u mnogočemu obogatio, suočio nas s vlastitih predrasudama, utjecao na tretiranje same priče, te nam donio jedinstveno iskustvo.

Namijenjena djeci od 5 godina na više, predstava na razumljiv način, kroz uzbudljivu i poetičnu priču o požrtvovnoj ljubavi i prjateljstvu ‘Smiješnog čudovišta’ Bekkanka i slijepe djevojke Yuki, približava japansku kulturu i tradiciju. Oboje ismijavani i odbačeni od vlastitih zajednica zbog svoje različitosti, svoju će ljubav, ovaj par, ostvariti daleko od onih koji ih ne razumiju, a pritom će i sami prevladati međusobne razlike. Je li moguća ljubav između čovjeka i čudovišta i može li se ona suprotstaviti svijetu punom predrasuda i ograničenih mišljenja, pitanja su koja će dječjoj publici postaviti ova predstava. Potičući na promišljanje o toleranciji Mala scena nastavlja svoju strategiju društveno odgovornog repertoara za mladu publiku.

Uz redateljicu i dramaturginju Anu Prolić, autorsku ekipu čine Maja Oršić Magdić (prevoditeljica), Petra Held (scenografkinja), Hana Letica (kostimografkinja), Damir Šimunović (skladatelj), Tamara Savićević (autorica scenskog pokreta), Marino Frankola (oblikovatelj svijetla) i Vedrana Reberšak kojoj je ova predstava diplomski rad na Odsjeku produkcije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti pod mentorstvom Snježane Banović.

Nakon premijerne izvedbe predstavu ‘Smiješno čudovište’ možete pogledati 14. rujna u 18 sati. Ulaznice se mogu rezervirati online na www.mala-scena.hr ili telefonski na 01 468 3352.

Mala scena

Tagged: , , , , , , ,