Što morate znati o oralnoj higijeni

Koliko često perete zube? Držite li grčevito četkicu za zube kojom prelazite preko spojenih donje i gornje čeljusti prilikom pranja zubiju? Vjerujete li isključivo pastama koje se pjene? Vjerovali ili ne, ovo su sve krivi koraci u svakodnevnoj oralnoj higijeni!Vjerovali ili ne, statistički, Hrvati slabo peru zube! U postotku onih koji ne počinju, a ni završavaju dan puno je onih koji peru zube na kriv način. Posljedica su različiti problemi usne šupljine, među kojima je najčešći karijes! Upravo je na ovaj način svoje predavanje započela dr. Sandra Petaros Sikirić, držeći u rukama četkicu i model zubala kako bi pokazala gdje najčešće griješimo kad je oralna higijena u pitanju. 

Budući da su činjenice koje je iznijela na radionici ‘Zdrav osmijeh’, održanoj u sklopu projekta Women’s days by modniALMAnah, ali i simulacija loših pokreta potaknuli na razmišljanje te ispravljanje svega onog što nije dobro, u nastavku donosimo nekoliko ključnih koraka za savršenu oralnu higijenu. 

Čistoća je pola zdravlja!

Uvriježeno je pravilo da zube treba prati ujutro i navečer, no za zdrave zube i desni potrebno je više od toga. Perite zube i desni (uvijek četkajte na sredini između zuba i desni, odnosno spoj zuba i zubnog mesa) i to ne nakon jela nego ujutro i navečer (nakon jela eventualno promućkati s nekom vodicom za ispiranje usta) kako bi sa zubiju skinuli plak. To je organizirana tvorba bakterija koja se nakupila na zubu od zadnjeg četkanja. Četkati se može ‘na suho’ kako bi se sa zubiju maknule štetne naslage, ali i klasično uz pastu za zube, bez potrebe stavljanja četkice prije pod vodu.

Nakon što smo očetkali zube sa svih dostupnih strana ne zaboravite na međuprostore između zuba za koje je potrebno koristiti međuzubne četkice koje dolaze u praktičnim pakiranjima koji stanu u svaku kozmetičku torbicu. Kako ćete ih koristiti? Umjesto dosadašnjih drvenih četkica interdentalnom četkicom prođite kroz dijelove između zuba, ali i prostore između zuba i desni samo jednim potezom (naprijed-nazad). Vrlo je važno da interdentalna četkica odgovara veličinom međuzubnom prostoru te je prislanjamo na zubno meso između dva zuba i pronađemo put da ona prođe na drugu stranu, i tako svaki pojedini međuzubni prostor.

Trljati zube ili ne? 

Većina ljudi, prilikom pranja zuba grčevito drži četkicu za zube i trlja po spojenoj gornjoj i donjoj čeljusti. E pa, vrijeme je da otvorite usta i posvetite pažnju svakom zubu. On ima pet ploha koje je potrebno proći četkicom. Odaberete li Curaprox četkice s mekanim i gustim vlaknima koja lagano prelaze po cijeloj površini zuba na jednostavan ćete način, bez grčevitog stiska priječi po svakom zubu. Zapamtite, prilikom pranja zubiju nije važan stisak već tehnika pranja. Radite li dobro, vidjet ćete po svojoj četkici – ako se vlakna ne ‘rascvjetaju’ nakon određenog vremena već ostanu gusta i uspravna, četkate na ispravan način. Što još trebate znati kad je četkica u pitanju? Držite je uvijek lagano, najbolje poput olovke. 

Obična ili sonična četkica za zube? 

Na ovo pitanje će odgovor najbolje dati odgovor na ovo pitanje – što vam je draže voziti mali i spori ili jači i brz automobil? U praksi ćete i jedni i drugim stići do cilja, ali u velikom, bržem i sigurnijem automobilu put do cilja će biti brži i jednostavniji! Tako je i s četkicama – Curaprox  zubna četkica Hydrosonic Pro pruža osjećaj profesionalno očišćenih zuba u vlastitoj kupaonici. Idealna je za sve – čak i ljude koji nose ortodontski aparatić, implantate ili osjetljive desni. Na brz i jednostavan način dolazite do svih dijelova zuba. 

Treba li se pasta za zube pjeniti? 

Sjećate li se vremena kad ste na četkicu stavljali toliko paste za zube da vam je pjena najčešće završila na odjeći? Zaboravite na to vrijeme i naučite sljedeće – što je manje pjene u ustima to je pasta za zube kvalitetnija i bolja. Curaprox Be You paste za zube na prirodan i neinvazivan način izbjeljuju zube zahvaljujući prirodnom enzimu koji istovremeno štiti zubnu caklinu i desni. Vesele boje otkrivaju i osvježavajuće okuse za što je zaslužno čudotvorno bilje i prirodni sastojci s ekstraktom ehinaceje, gorke naranče, vražje kandže i centele. Upravo oni, štite oralnu sluznicu i djeluju protuupalno.

A. P. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , ,