Što nas očekuje na 24. Vinistri

Porečki hotel Laguna Parentium peti put zaredom mjesto je ocjenjivanja uzoraka vina, ulja i rakija uoči 24. izložbe vina i vinarske opreme – Vinistra 2017.Ocjenjivanje ukupno 553 uzoraka vina, ulja i rakija završilo je u očekivanju rezultata. Manifestacija se nastavlja ocjenjivanjem za Svijet malvazija. To je međunarodno natjecanje posvećeno isključivo malvazijama koje se održava devetu godinu zaredom, a okuplja malvazije iz nekoliko europskih zemalja. Ocjenjivačkom komisijom i ove godine predsjeda dr. sc. Caroline Gilby, Master of Wine, te autorica članaka za časopise Decanter, Harpers i Wine Business International. Slijedilo je ocjenjivanje vina istarske malvazije i terana iz sustava IQ – Istarska kvaliteta.

Manifestacija Svijet malvazija ima za cilj okupiti što veći broj sorata malvazije, promovirati njihove posebnosti i kvalitete, prikazati najnovije trendove u proizvodnji te nagraditi najbolja vina. Uzorci su stigli iz Italije, Španjolske, Slovenije i Hrvatske. Osim uzoraka malvazije, ocijenit će se još 271 uzoraka ostalih vina te 14 uzoraka maslinovih ulja i 23 uzoraka jakih alkoholnih pića.

Tijekom ocjenjivanja u hotelu Laguna Parentium Pore održana je i press konferencija, koju je otvorio Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, koji je ujedno najavio 24. Vinistru – izložbu vina i vinarske opreme. Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra istaknuo je: ‘Pred nama je Vinistra 2017. Mogu potvrditi veliko zanimanje vinara, ali i ostalih izlagača. I zbog toga smo ove godine proširili kapacitete izlagačkog prostora u centralnom dijelu dvorane. To je i motivacija da u udruzi nastavimo s promocijom i afirmacijom njihovih proizvoda te Vinistre kao branda i Istre kao turističke destinacije, ali i s razmjenom znanja s kolegama iz inozemstva i stalnom edukacijom nas i naših članova.’

Ove godine novost je i dan namjenjen profesionalcima koji će imati priliku prvi kušati vina izlagača u Hotelu Parentium Poreč u četvrtak, 11. svibnja u poslijepodnevnim satima. Ovogodišnja Vinistra naglasak je stavila i na dolazak najveće vinske svjetske zvijezde današnjice, a dio je to nastojanja pozicioniranja Vinistre na svjetsku vinsku scenu. Drago mi je da će nas posjetiti mnogi stručnjaci iz inozemstva, a ovu priliku iskoristio bih da najavim da je poseban gost ovogodišnje Vinistre, Oz Clark, ‘jedno od najistančanijih nepca’ od svih vinskih kritičara današnjice, koji će na Vinistri osobno održati i radionicu o teranu.

Oz Clarke jedan je od vodećih svjetskih vinskih stručnjaka čiji se impresivan ugled temelji na opsežnom znanju o vinima. Njegova strast prema vinu datira iz studentskih dana na Sveučilištu Oxford gdje je osvajao degustacijska natjecanja. Njegove degustacije vještine osigurale su mu međunarodni ugled, a poznato je da ima jedno od najistančanijih nepca od svih vinskih kritičara današnjice.

Clarke u svojim tekstovima donosi svježinu, neobičnost, duhovitost i neposrednost, a osvojio je i sve prestižne nagrade koje vinski kritičar može dobiti, od Velike Britanije do SAD-a, uključujući Glenfiddich (triput), André Simon, Wine Guild (triput), James Beard, Julia Child, nagrade World Food Media i Lanson (pet puta). Godine 1999. osvojio je nagradu Lanson Special Millennium za izniman doprinos komunikaciji i obrazovanju o vinima; 2001. bio je glavni govornik na Boston Wine Expou, najvećem svjetskom vinskom događaju, i glavni govornik na Wine Experienceu u New Yorku i California Wine Experienceu u San Franciscu gdje je proglašen najboljim govornikom. Godine 2006. osvojio je prestižnu nagradu International Wine & Spirit Competition International Drinks Communicator of the Year Award, a u rujnu 2009. nagradu Louis Roederer International Wine Writers’ Award for International Wine Book of the Year za svoju knjigu o Bordeauxu. Trenutačno su najprodavanije Clarkove knjige i njegova dva godišnjaka ‘Pocket Wine Book’ i ‘250 Best Wines Wine Buying Guide’ te ‘Let me tell you about wine’, ‘Bordeaux’, ‘Wine Atlas’ i ‘Grapes & Wines’ (s Margaret Rand).

Na konferenciji za medije, uz dr. sc. Caroline Gilby, svoju potporu Vinistri dali su i Nadia Štifanić Dobrilović zamjenica gradonačelnika grada Poreča te Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Poreča, Emil Perdec, pomoćnik direktora hrane i pića hotela Laguna Parentium Poreč, koji je tom prilikom istaknuo kako je nastavak višegodišnje uspješne suradnje udruge Vinistra i hotela Laguna Parentium Poreč od iznimne važnosti jer se Vinistra profilirala kao važna vinska, ali i turistička manifestacija koju Poreč i Istra nude svojim gostima.

Ovogodišnje24. izdanje Vinistre, međunarodne izložbe vina i vinarske opreme, održat će se od 12. do 14. svibnja u sportskoj dvorani Žatika u Poreču.

L. D.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,