Što žene žele: WOW-ice odabrale najbolja vina

‘Što žene žele’ akcija je koju već petu godinu za redom uspješno organizira udruga WOW (Women on Wine). U hrvatskoj inačici one su ‘Žene i vino’, izuzetno aktivna grupa žena koju je u kolovozu 2011. okupila novinarka Sanja Muzaferija.WOW-kušanjeUdruga je namijenjena VINArkama, VINOtekarkama, noVINArkama, ENOloginjima, sommelierkama, ali i ‘običnim’ VINOljubiteljicama i entuzijasticama, a danas broji 165 redovnih članica. To su žene koje su se udružile na istoj temi – vinu – a itekako su zamijećene u vinskom društvu koje je u prošlosti pretežito bilo rezervirano za muški svijet. WOW-ice su angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina i – osobito vinarki, a svojim sada već slavnim ‘ružičastim festivalom’ Pink Day, ali i stalnim kušanjima i mnogobrojnim drugim akcijama i aktivnostima, postale su svojevrni superbrand.

Ohrabruju umjereno uživanje u vinu, a doista intenzivno, predano i uspješno rade na tome da izvrsna hrvatska vina postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi. Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski ‘kustos’ (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja svoju autorsku listu u četiri kategorije: bijela, ružičasta, crvena i desertna (vina s ostatkom šećera) s koje elektroničkom poštom WOW članice i simpatizerke glasuju o svojem izboru.

Nakon Karin Rupene Perdec, Alene Stuparić, Siniše Lasana i Marija Meštrovića, kao vinskih selektora, ove je godine pred-selekcijsku listu sastavio sommelier Roko Bekavac iz splitkog restorana Paradigma. Pravo glasa elektroničkom poštom je, osim stotinjak članica, imalo još isto toliko pridruženih članica WOW-a, tzv. ‘simpatizerki’. Zaslugom WOW-a dosada su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella (i sama članica Udruge) i Gianfranco Kozlović; u Champagnu je putovao brački vinar Senjković, Moreno Coronica u španjolski Penedes, a Luka Krajančić u Burgundiju.

Nakon ovogodišnjeg glasovanja na listi najbolje plasiranih su se našli, od bijelih vina: Bire Grk 2014, Benvenuti Malvazija 2014, Tomac Rajnski rizling 2014 i Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2013. Od crnih vina Coronica Gran teran 2011, Kozlović Santa Lucia noir 2011, Rizman Tribidrag 2013 i Korak Pinot Noir 2012. Među ružičastim vinima u finale su ušli Tomić rosé Opolo Nobile 2014 i Kabola rosé 2014, a od desertnih vina su se probili Krauthaker zelenac izborna berba bobica 2009 i Benvenuti Corona Grande 2013. Već tradicionalno, slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa organizira se u legendarnoj zagrebačkoj vinoteci i wine baru Bornstein. Finalni stručni žiri ove godine su činile tri vinarke: Jasna Antunović Turk, Monika Prović i Ivana Puhelek. U kategoriji bijelih vina pobijedio je Grk, među crvenima je najbolja Santa Lucia 2011 Gianfranca Kozlovića; najbolji je Tomić Opolo Rosé 2014, a od desertnih je pobjednik Krauthaker Zelenac izborna Berba Bobica 2009.

‘Iako već više mjeseci na tržištu nema Grka iz 2014. s predložene liste Roka Bekavca, jer je rasprodan, žiri je kušao 2015. No, sve smo mi već ranije kušale i 2014. i jednoglasno odlučile da je sveukupni pobjednik Korčulanin, Frane Milina Bire i da je upravo to vino zaslužililo WOW Grand prix’, rekla je predsjednica žirija Jasna Antunović Turk. Uz proslavu petog WOW rođendana, u restoranu Balon su svečano dodijeljene nagrade.

‘Za razliku od diploma koje vinari obično osvajaju, u akciji Što žene žele, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata Grupa, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa, odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju’, rekla je predsjednica udruge Sanja Muzaferija.

WOW


4. Pink Day
4. Pink Day: Originalan festival rosé vina

1-Alis Marić, Vesna Ramljak, Sanja Muzaferija, Marija Vukelić i Vlasta Pirnat
3. Pink Day – festival ružičastih vina

Pink Day 2014 (foto Julio Frangen)
2. Pink Day u Mimari

Tagged: , , , , , , , , ,