Street Art: Boje solidarnosti na Baniji

U Petrinji, Jabukovcu i Glini održan je Street Art festival ‘Boje solidarnosti’, u organizaciji Zaklade Solidarna, petrinjske Udruge IKS, platforme Graffiti Na Gradelle te uz potporu Montessori Grupe i Atlantic Grupe.Cilj festivala, kojim je predstavljen istoimeni projekt, bio je obogatiti kulturni život i javni prostor područja pogođenog potresom. Na ovim lokacijama u Sisačko-moslavačkoj županiji uspješno je okupljen velik broj lokalnih stanovnika, prvenstveno djece i mladih koji su iskoristili još jednu priliku da se kreativno izraze.

Posebna atrakcija bilo je predstavljanje oslikanih murala poznatih hrvatskih street art umjetnika Lunara u Petrinji i Cheza 186 u Glini te umjetnice Agate Lučić u Jabukovcu, koja je u izradu svog rada uključila i učenike OŠ Jabukovac.

‘Kad izrađujem nekakav rad, moja namjera je da prenesem pozitivnu poruku – poruku prijateljstva, suradnje, empatiju. Moj lajtmotiv su mačke koje su nasmiješene, koje prenose moju podsvjesnu emociju. Svaki ilustrator kad crta, zapravo crta sebe. Moje mačke se nalaze u šumi, što je druga poruka koju prenosim – ekologija. Mislim da su moji simboli jako jednostavni i jednostavno se prenose. Kad vidiš nečiji osmijeh i ti se smiješ. To je jednostavno tako, iako je to neživi lik koji te gleda s neke površine’, izjavio je Slaven Kosanović Lunar, umjetnik, grafički dizajner te jedan od najpoznatijih hrvatskih grafitera.

M. P. / Foto: Media val


Tagged: , , , , , , , , , ,