Superjunaci 2.0 u Laubi

Zagrebačka Lauba je za jesensku sezonu pripremila super izložbu – ‘Superjunaci 2.0’. Osmišljena je u suradnji s Maison d’Ailleurs, pa su se u Kuću za ljude i umjetnost uselili Batman, Superman, Hulk i ostala ekipa poznatija iz stripova i filmova. U utorak, 20. listopada (19 sati) u goste je pozvan zagrebački dizajner Bojan Krištofić s kojim posjetitelji mogu popričati o superjunacima na izložbi, ali i nekim lokalnima.
Superjunaci 2.0-LaubaPridružite se na zanimljivom predavanju i razgovoru o izložbi. Krištofić se bavi pisanjem o vizualnoj umjetnosti, dizajnu i umjetnosti općenito, te samim dizajniranjem i ilustracijom. Surađivao je kao scenarist na emisiji ‘Strip u Hrvatskoj’ i prati hrvatsku stripovsku scenu. Izložba nosi naziv ‘Superjunaci 2.0’ i prva je Laubina izložba nastala kao rezultat međunarodne suradnje. Partner je švicarska institucija Maison d’Ailleurs (Kuća drugih svjetova) iz Yverdon-les-Bainsa. A dok čekate na otvorenje, podsjetit ćemo vas zašto su Superjunaci tako fascinantni.

Tko su Superjunaci?

U modernoj popularnoj fikciji, likovi sa supermoćima izmišljeni u prvoj polovici 20. stoljeća. Oni su popartistička bajkovita izmišljotina s korijenima u tisućljetnim mitovima i neizbježno dolaze u yin-yang obliku  jer svaki superjunak ima posebnu nadljudsku sposobnost, ali van svoga kostima on je naizgled običan čovjek sa svim manama i nedostacima.

Što nas toliko fascinira kod Superjunaka?

Supermoći. Ono što posjeduje svaki od njih su supermoći pomoću kojih eliminiraju neprijatelje, održavaju red u svojoj zajednici i njeguju vrijednosti koje se cijene, poput pravednosti i poštenja. Danju se bore  svakodnevnim životnim problemima, a noću se pretvaraju u heroje koji brane druge. A što je s njihovom ljuskom stranom? Mislite li da Superjunaci plaču? Jesu li bili nekoć djeca?

Superjunaci 2.0Što umjetnici imaju zajedničko sa Superjunacima?

Na prvi pogled, svi okupljeni umjetnici očarani su Superjunacima. No, tada uočite suptilnu estetiku tih junaka na dvije razine – povijesnoj i umjetničkoj. Odabrani umjetnici rade u pet klasičnih medija (slikarstvo, kiparstvo, fotografija, strip i instalacija) kroz koje se otkriva estetika i simbolizam pop kulture kroz motive različitih superjunaka. Odabrani radovi pozivaju promatrača da otkrije ljudsku crtu kod svakog od njih, ali i da prepoznaju superjunaka u samom sebi. Izložba ‘Superman, Batman & Co…mics!’ koja je bila predstavljena u izložbenom prostoru Maison d’Ailleurs (Yverdon-les-Bains, Švicarska) 2014. publici je pokazala radove petero pažljivo odabranih umjetnika – Gillesa Barbiera (Francuska), Mathiasa Schmieda (Švicarska), Adriana Tranquillija (Italija), Audrey Piguet (Švicarska) i Alexandra Nicolasa (Francuska). Maison d’Ailleurs (u slobodnom prijevodu Kuća drugih svjetova) željela je ukazati na te mitske čovjekolike likove dajući jedan novi pogled na njih – pogled iz perspektive suvremene vizualne umjetnosti. Doista postoje brojni umjetnici koji ‘posuđuju’ motive iz stripova kako bi kroz njih progovarali o osobnim i općim (post)modernim situacijama. Izložba ‘Superjunaci 2.0’ napravila je selekciju hrvatskih i inozemnih umjetnika kojima su Superjunaci izvor inspiracije i istraživanja.

Koji umjetnici surađuju sa Superjunacima?

Izložba ‘Superjunaci 2.0’ predstavit će ‘izrezane’ stripove Mathiasa Schmieda (Švicarska), slikarstvo Helene Janečić (Hrvatska), skulpture Adriana Tranquillija (Italija), Alexandra Nicolasa (Francuska), Ivana Fijolića (Hrvatska), Mislava Katalinića (Hrvatska) i Marije Ujević Galetović (Hrvatska), te prostornu instalaciju Ines Krasić (Hrvatska), serije fotografija Audrey Piguet (Švicarska) i trodimenzionalne slike Nikoline Ivezić (Hrvatska).

Zašto Lauba?

Izložba ‘Superjunaci 2.0’ još je jedan od inovativnih projekata u duhu Laubine misije i vizije. Izložba će hrvatskoj publici pokazati izbor najzanimljivijih radova predstavljenih na izložbi ‘Superman, Batman & Co… mics!’ u izložbenom prostoru Maison d’Ailleurs (Yverdon-les-Bains, Švicarska) 2014. No, njima se u Laubi pridružuju i Superjunaci hrvatskih umjetnika. Zajednički projekt dvije neobične ‘kuće’ ukazat će hrvatskoj publici na još jednu mogućnost sagledavanja tih popartističkih bajkovitih likova. Ove je jeseni Lauba, osim kuće za ljude i umjetnost, i kuća za superjunake!

P. R. / Foto: FAMA

Tagged: , , , , , , , , , ,