Suvremeno / Svevremeno – nova tema 5. Zagreb Design Weeka

U zagrebačkoj galeriji Velvet, warm up partyjem najavljen je 5. Zagreb Design Week (ZDW), a njegove novitete i zanimljivosti upoznali su brojni ljubitelji dizajna.Svijet dizajna u Hrvatskoj napreduje iz godine u godinu, a posljednji je dokaz predstavljanje petog izdanja najvećeg hrvatskog festivala dizajna, koji ove godine donosi čak pet zanimljivih novosti. Uz novo ime, koje je zbog potrebe promocije domaćeg dizajna u svijetu promijenjeno u englesku inačicu, tu je i novi vizualni identitet iz ruku renomiranog studija Šesnić & Turković. Također, cijelo će se događanje ove iz Laube preseliti u Halu V Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao novu središnju lokaciju na kojoj će se u periodu od 11. do 20. svibnja organizirati brojne izložbe, predavanja, radionice, paneli i filmske projekcije na temu dizajna. Market će ugostiti pedesetak dizajnera i tvrtki koji će posjetiteljima ponuditi svoje proizvode, od mode do namještaja. Rekordan je i broj partner lokacija, koji je od prošlogodišnjih 39 narastao na 50.

Ipak, najzanimljivija je novost ovogodišnja tema festivala – ‘Suvremeno / Svevremeno’, kojom se na zanimljiv i kreativan način propituje trajanje dizajnerskih rješenja – od klasika dizajna koji su uvijek aktualni do dizajna koji je nestao ubrzo po nastanku. Ovaj dualni karakter dizajna propitivat će se izložbom hrvatskih dizajnera, a najbolje radove nagradit će međunarodni žiri, najavili su organizatori festivala Tina Marković i Daniel Tomičić, kojima su se na predstavljanju programa u cafe galeriji Velvet pridružili i brojni partneri i suradnici: ravnateljica Markita Franulić i Marijo Zrna iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla (partner festivala), Ozana Ursić i Vedran Kasap iz Clinica studia (dizajn postava), Marko Šesnić iz studija Šesnić & Turković (vizualni identitet), Ivana Fabrio (Expo), Juraj Vuglač (program modnog dizajna), Maja Subotić (zeleni program), Ada Kezić (program dizajna namještaja), kolektiv Na oko (dizajn hrane) i Marijan Felver (glazbeni program).

Festival će kulminaciju doživjeti u Noći dizajna 18. svibnja kada će na 50 partner lokacija diljem Zagreba biti organizirana razna događanja. Posljednja tri dana festivala proći će u znaku novog sajma umjetnosti, Art Zagreba, novog projekta pokrenutog s ciljem jačanja tržišta umjetnosti u Hrvatskoj. Očekuje se da će oba događanja zajedno privući više od 30.000 posjetitelja.

M. R. / Foto: John Pavlish

Tagged: , , , , , , ,