Sve popularnija HT nagrada, sve bolji radovi

U izložbenom prostoru zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti od 10. ožujka (20 sati) do 9. travnja bit će postavljena izložba umjetnika odabranih za 10. HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost.Za nagradu i izložbu pristigla su 243 rada, među kojima je odabrano 29, od kojih jedan za muzejsku fasadu. Među njima su i trojica pozvanih umjetnika, koji izravno sudjeluju : Duje Jurić (‘Prolaz’ kombinacija zvuka i promjene osvjetljenja), Igor Ruf (‘Frizerski salon za brdo’; na slici) i Davor Sanvicenti (multimedijska instalacija ‘Nedefinirana divljina’).

Zanimljive serije fotografija Tjaše Kalkan, Jasenka Rasola ili Borka Vukasova propituju odnos umjetnika i prostora, propadanje arhitektonske i prirodne baštine.
Egzistencijalnim problemima bave se video radovi o ženama u čeličani Nadije Mustapić, o igri sa žilet žicom Pina Ivančića, o iseljavanju otočana Renate Poljak, o ometanju umjetnika pri radu Denisa Kraškovića i slično. Osim instalacija i multimedijalnih radova, pojavljuju se i klasične tehnike s većim ili manjim odmakom: Marija Plečko i Petra Orbanić ‘Tebi o nama’, Jelena Bando ‘Susreti u nestajanju’, Martina Grlić ‘Kolektivni snovi’, Daniel Kovač ‘Marina, Šiš i Simke’, Ines Matijević Cakić ‘Portret s kosom’…

Teško je procijeniti koliko je ovaj odabir radova bolji ili lošiji od prosjeka prijavljenih, ali u svakom se slučaju radi o kvalitetnim i angažiranim radovima. Neke od njih posjetitelji zagrebačkih galerija već su imali prilike vidjeti, što ukazuje na srodnost razmišljanja umjetnika i povjesničara umjetnosti.

Međunarodni žiri otkupit će tri rada koji ulaze u fundus MSU odnosno ‘Zbirke HT@MSU’, dok će Nagrada publike, koja nije otkupna ali jest novčana, biti izravni poticaj umjetniku za daljnji rad.

Olga Vujović

Tagged: , , , , , , , , ,