Svečano otvorena Hrvatska kuća ‘Materina priča’

Dugogodišnji san naše priznate etno dizajnerice Mine Petre napokon je ostvaren, a Zagreb se od sada može ponositi jedinstvenom “Materinom pričom”.

Hrvatska kuća Materina pričaHrvatska kuća svečano je otvorila svoja vrata u Preradovićevoj ulici 31, a brojni uzvanici i prijatelji došli su pogledati vrijednu etnološku zbirku hrvatskog rukotvorstva i starih zanata.

Pjesmom “Dobar večer dobri ljudi” ženski sastav Etnothine poželjele su gostima dobrodošlicu u Hrvatsku kuću, a pozdravila ih je i Mina Petra kao idejna začetnica i nositeljica projekta te predsjednica udruge Petrine pletilje. “Materina priča” otvorena je uz potporu Vlade Republike Hrvatske, a događaju je nazočio i ministar vanjskih poslova Goran Jandroković naglasivši veliku važnost hrvatske tradicije i kulturne baštine, posebice nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Na ovom vrijednom projektu Mini Petri je čestitao i Željko Horvat iz Gradske uprave, koja je također dala svoju potporu.

Nakon uvodnog dijela večeri, pod voditeljskom palicom Silvana Gospodarića, uzvanici su uživali u dobrom društvu i vrhunskim domaćim specijalitetima te biranim hrvatskim vinima i žesticama. Veliko zanimanje pobudile su i vrijedne djevojke u narodnim nošnjama koje su gostima pokazivale kako se nekada tkalo u tkalačkom stanu te kako se izrađivala delikatna čipka. Ove i druge etno-radionice, kao i izložbe slika, redovito će se organizirati u prostoru Hrvatske kuće “Materina priča”. Ono što je posebno važno jest da mladim naraštajima, kao i inozemnim posjetiteljima, predstavimo ljepotu i bogatstvo naše narodne kulture, etno-baštine, običaja, znanja i vještina.

R. C.

Foto: FAMA