Svećenikova djeca nagrađena na Festivalu naroda i vjera

Svećenikova djecaHrvatska komedija ‘Svećenikova djeca’ redatelja Vinka Brešana i scenarista Mate Matišića proglašena je najboljim filmom u dugometražnoj igranoj konkurenciji 9. Filmskog festivala naroda i vjera (Film Festival Popoli e Religioni) koji se od 26. studenog do 1. prosinca odražavao u talijanskom gradu Terni.

Predsjednik ovog festivala specijaliziranog za filmove katoličke tematike je ternijski nadbiskup u miru Vincenzo Paglia koji je ujedno i predsjednik Papinskog vijeća za obitelj (Pontificio Consiglio per la famiglia), dok je počasni predsjednik festivala poljski redatelj Krzysztof Zanussi.

Podsjetimo, kada je krajem srpnja bio objavljen službeni program Vinko Brešan je izjavio: ‘Osobito mi je drago što su Svećenikova djeca napokon prepoznata kao kršćanski film. Vjerujem da će ovaj poziv promijeniti odnos određenih crkvenih krugova u Hrvatskoj prema Svećenikovoj djeci.

‘Svećenikova djeca’ nastala su prema istoimenoj Matišićevoj drami, glavne uloge tumače Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn i Marija Škaričić. Realiziran je u koprodukciji Hrvatske i Srbije, hrvatski koproducent je Interfilm, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Prikazan je na brojnim festivalima u svijetu i najgledaniji je hrvatski film od 2000. godine. Nominiran je u kategoriji najbolje komedije na Europskim filmskim nagradama koje će biti dodijeljene u subotu 7. prosinca u Berlinu.

HAVC

Pročitajte još: Svećenikova djeca nagrađena u Solunu , Svećenikova djeca nominirana za europski Oscar

Tagged: , , , , , , , , , , , ,