Svjetski dan radija: Hrvatski radijski forum u HAZU

Na današnji Svjetski dan radija održan je 3. Hrvatski radijski forum s temom ‘Komercijalni radio u suvremenoj Europi’.

Na Forumu u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) raspravljalo se o zakonodavnom okviru, a objavljeno je i da je udruga Hrvatski radijski forum (HRF) postala 17. članica Udruženja europskih radio postaja (AER).

Rekao je to u svom govoru Matt Payton, glavni tajnik Udruženja europskih radija i direktor vanjskih poslova britanskog Radiocentra koji okuplja 300 radijskih postaja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

‘Radio je ostao snažan. U prosjeku 85% stanovništva u Europi sluša radio svaki tjedan oko dva i pol sata. Na nekim tržištima i više, primjerice u Ujedinjenom Kraljevstvu. U vrijeme kada publika ima sve više mogućnosti, ove brojke su uistinu impresivne.’

Zanimljivo je i da je prema istraživanju Eurobarometra radio medij kojem se najviše vjeruje. Dopredsjednik udruge Hrvatski radijski forum, Luka Đurić, istaknuo je da je to velika odgovornost. Zadovoljan je što komercijalne radio postaje u Hrvatskoj ne zaostaju za europskim kolegama. Istaknuo je kako komercijalni mediji od zakonodavca očekuju suvremeni pravni okvir.

‘Prereguliranost nikada u povijesti nije dovela do novih iskoraka niti do ozbiljnijeg razvoja i nadam se da će upravo to biti misao vodilja prilikom donošenja novog zakona koji bi, vjerujem, trebao ići u tom smjeru.’

Govoreći o novom Zakonu o elektroničkim medijima, državni tajnik u Ministarstvu kulturu Krešimir Partl rekao je da su vodili računa o kreativnom sektoru.

‘Vjerujem da smo zajednički došli do rješenja koja će pridonijeti razvoju društva u cjelini i da će na kraju dionici ovog zakona moći bolje poslovati u Hrvatskoj, ali isto tako da će se i kreativni dio sektora moći bolje razvijati.’

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Irena Petrijevčanin Vuksanović, rekla je kako će se vrlo brzo vidjeti hoće li nova regulacija odgovarati radijskim nakladnicima.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja naglasila je da bi zakonodavni okvir trebao uvažiti specifičnost pojedinih vrsta radija, a ravnatelj Agencije za elektroničke medije, Josip Popovac, poručio je da će novi Zakon o elektroničkim medijima olakšati život radijskoj industriji.

Predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola, Damir Jugo, istaknuo je važnost povezivanja obrazovanja i tržišta rada, a predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt, osvrnuo se na važnost radija kroz povijest.

Video porukom iz Madrida javila se i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. ‘Radio ima važno mjesto u današnjoj modernoj medijskoj kulturi, ima značajnu ulogu u oblikovanju društvene i političke svijesti’, poručila je Šuica.

Na kraju 3. Hrvatskog radijskog foruma HAZU je dodijeljeno priznanje i Medaljon Nikola Tesla za poseban doprinos radijskoj industriji u 2019. godini. Mattu Paytonu dodijeljen je Medaljon Nikola Tesla kao zahvala za članstvo u Udruženju europskih radija (AER). Također, dodijeljeno je i počasno članstvo akademiku Jakši Barbiću, prof. dr. Mladenu Vedrišu i prof. dr. Damiru Jugi.

HRF je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, u organizaciji udruge Hrvatski radijski forum i HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja, a uz partnerstvo Vijeća za elektroničke medije, Vijeća veleučilišta i visokih škola i medijskog partnera Media servis Globala.

T. R.

Tagged: , , , , ,