Tate od formata

Prema UNICEF-ovom istraživanju ‘Kako roditelji i zajednice brinu o djeci najmlađe dobi u Hrvatskoj’ žene još uvijek preuzimaju najveći teret kućanskih poslova i brige o djeci.Tate od formataNaime, dvije trećine majki u Hrvatskoj smatra kako u potpunosti drže sva četiri kuta kuće, odnosno da su svi kućanski poslovi i briga o djeci njihova odgovornost. Percepcija njihovih partnera ponešto se razlikuje: čak polovina očeva izjavila je kako su podjednako angažirani u brizi za djecu, ali dvije trećine ipak priznaje da nisu ravnopravno angažirani oko kućanskih poslova sa svojim suprugama. Na natjecanju ‘Tata od formata’ održanom u povodu Dana očeva u organizaciji UNICEF-a i zagrebačkog Arena centra, očevi su pokazali da se itekako dobro nose sa kućanskim izazovima koji su pred njih bili postavljeni: glačanjem, pripremom voćne kašice za dijete i prepoznavanjem namirnica.

Najprije su hokejaši Medveščaka Mark Glumac i Kurtis Foster, glumci Robert Kurbaša, Filip Juričić te glumica Bojana Gregorić Vejzović demonstrirali svoje umijeće u obavljanju zadataka vezanih za dom i djecu. Nakon što su se oni okušali u sve tri ‘discipline’, s triatlonom kućanskih poslova nastavili su uz pomoć voditeljice Ivane Mišerić prijavljeni natjecatelji u Arena centru. Oni su pod budnim okom voditeljice Ivane Mišerić i tročlanog žirija iskusnih majki, predvođenog glumicom i UNICEF-ovom ambasadoricom dobre volje Bojanom Gregorić Vejzović, u što kraćem vremenu i što kvalitetnije morali izglačati komplet dječje odjeće, pripremiti i servirati dječju kašicu te prepoznati deset namirnica.

Većini očeva nijedan od triju zadataka nije predstavljao veći problem jer se mnogi od njih kod kuće redovito ‘druže’ s glačalom, krpom i usisavačem. Nije im strano ni kuhanje, kao ni ostali kućanski poslovi, a briga o djeci je svakodnevna obaveza koju također ravnopravno dijele sa suprugama, a koja im pruža i puno zadovoljstva. Trojica najbržih i najspretnijih očeva osvojili su bonove za kupnju u Arena centru u iznosu od 1.000, 750 i 500 kuna kao i priznanja ‘Tata od formata’, dok su svi natjecatelji dobili utješne nagrade.

Organizacijom natjecanja za očeve istaknuta je važna uloga očeva u obiteljima te je time obilježen i Dan očeva. U našem društvu mijenja se percepcija muških i ženskih uloga u obitelji u korist društvenog prihvaćanja sve veće angažiranosti očeva u poslovima koji su tradicionalno bili rezervirani za žene. Osim toga, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (Popis stanovništva iz 2011.) u Hrvatskoj je oko 33.000 samohranih očeva koji svakoga dana daleko od očiju javnosti brinu o svojoj djeci i o kućanstvu. Današnje natjecanje posvećujemo svim tatama od formata koji ne razlikuju muške od ženskih poslova i podrška su svojim suprugama i djeci u svakom pogledu, poručuju iz UNICEF-a.

Tagged: , , , , , , , , , ,