Teatar Exit: SARTR-ovo Brašno u venama

U zagrebačkom Teatru Exit, 5. svibnja (20 sati) gostuje SARTR (Sarajevski ratni teatar) s predstavom ‘Brašno u venama’ Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića, u kojoj igraju: Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.Brašno u venama-SartrProdukciju predstave potpisuju Sarajevski ratni teatar i Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS. Ovo je ujedno i praizvedba teksta koji govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem s prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života.

Navodeći kako je ‘Brašno u venama’ komad o obitelji koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći, redatelj Boris Liješević naglasio je da su ljudska prošlost i traume postale pogled na svijet, način razmišljanja i obrazac ponašanja. ‘Na Balkanu gdje ratovi kreiraju povijest, geografiju, ekonomiju, kulturu, politiku, obrazovanje, trauma postaje nacionalno blago, identitet, političko sredstvo, tradicija, odgoj. Ovo je drama na koju su njezini junaci čekali desetljećima. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivnje, prevazilaženja, raspleta i na kraju pomirenja’, istaknuo je Liješević te dodao da na Balkanu pomirenje postaje prijetnja jer zahtijeva suočenje, prihvaćanje i otvaranje nove i nepoznate stranice.

Autor dramskog teksta Igor Štiks naveo je kako je priča ove drame nastajala godinama. ‘Prvi motivi su se pojavili još za vrijeme mog boravka u Chicagu gdje sam sretao obitelji našeg porijekla u kojima sam vidio duboko generacijsko nerazumijevanje. Djeca nisu mogla u potpunosti razumjeti svoje roditelje, iskustvo i povijest koju su donijeli sa sobom u Ameriku. To mi je izgledalo kao nepravda, da naslijedite sve te traume, a živite i želite se razvijati u svijetu u kojem za njih nema mjesta i čak su prepreka za taj razvoj’, rekao je Štiks i dodao da moramo naučiti uhvatiti bumerang prošlosti prije nego nas ponovo povrijedi, ne da bismo ga odbacili i zaboravili, već da bismo spriječili da nam osakati budućnost.

T. E.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,