Teatar K: Premijera predstave Lysis

Kazališna premijera (anti)autorske drame ‘Lysis’, u režiji Mihaela Željka Crnčeca, održat će se u srijedu, 17. svibnja u 20 sati, u Kinu Forum u Zagrebu.

Predstava koju premijerno izvode članovi Teatra K., briše razlike između visokog i niskog, ozbiljnog i smiješnog, umjetnosti i zbilje te karnevalnost dovodi do apsolutnog vrhunca.

‘Lysis’ je drugi i najveći ovogodišnji pothvat nastao u samostalnoj produkciji Teatra K., prepun glazbe od Beti Jurković i Zdenke Kovačiček pa sve do DIsturbed i A Day To Remember, plesa i nezaboravnih glumačkih performansa, ali i relevantnih pitanja o autorstvu u umjetnosti te pojmu fiktivnih arhetipnih ženskih likova. Oslanjajući se na Aristofanovu komediju Ženska skupština u Tezmoforiju, ‘Lysis’ tematizira suđenje Euripidu za njegove prikaze žena u svojim umjetničkim (ne)djelima, i to pred sutkinjom koja nije posve sigurna zašto su nju zadužili za ovu parnicu te porotom koju sačinjava – publika.

Riječ teatrologa, komparatista i redatelja predstave Mihaela Željka Crnčeca:

‘Kao ključan problem predstave nameću se ženski likovi koji su kroz povijest pridobili status arhetipova ženskosti poput Medeje, Elektre i Bakhi, pa do ženskih likova Shakespearea, Ibsena i Strindberga. ‘Lysis’ ne preispituje samo iskoristivost ovih likova u suvremenom kazalištu, već ih otvara i autorskim potpisima samih glumica. Likovi u rukama glumica postaju nešto potpuno začudno, vjerojatno čak i interpretativno potpuno promašeno, pa je tako lako moguće da se Strinbergova Julija inkarnira kao „frajerčina iz kvarta“, Medeja kao dementor iz ‘Harryja Pottera’, a Elektra kao plesačica voguea.’

Tko na koncu pobjeđuje u ovom suđenju – žene ili Euripid? Na čiju god da stranu Pravda prevagne, poručuju iz Teatra K., publika je ipak najveći pobjednik, samo zato što su imali priliku sudjelovati na ovom karnevalu.

Foto: Lorna Crnčec

Premijera Teatra K: Bez glume, molim!


Tagged: , , , , , , , , ,