Teatar &TD: Premijera Dezertera

Nova predstava Saše Božića ‘Dezerter’ bit će premijerno izvedena 16. listopada u 20 sati u Velikoj dvorani Teatra &TD u Zagrebu.

Dezerter - &TDInspiriran kultnim Marinkovićevim ‘Kiklopom’ i filmom ‘Take Shelter’ Jeffa Nicholsa, Saša Božić upustio se u radikalnu analizu moralne i intelektualne krize suvremene hrvatske zbilje u kojem osjećaj za ljudsko gubi bitku pred silnicama politike.

‘Dezerter’ je priča o osobi koja je u ratu s vlastitom paranojom. Muče je beskrajne noćne more, sa strahom gleda u nebo, posvuda vidi očite znakove propasti. U drugom planu predstave otvaraju se motivi koji tematiziraju posvemašnju nesigurnost hrvatske inačice liberalnog kapitalizma: manipulacija odgovornosti, nesigurnost zaposlenja, bešćutnost prema starosti, strahovi i razočaranja ljudi suočenih s nedjelotvornšću sistema. Te dvije linije spajaju se u finalu predstave koja neizravno postavlja pitanje – tko je zaista dezerter iz društva obilja i jesu li naši strahovi uistinu neutemeljeni?

Projekt okuplja neke od najzanimljivijih umjetnika suvremenog hrvatskog teatra: prvaka drame HNK Livija Badurinu, kazališnu divu Anu Karić, jednu od najboljih hrvatskih glumica, Natašu Dangubić, plesačicu i koreografkinju Petru Hrašćanec, nagrađenu Nagradom hrvatskog glumišta 2012, nove nade hrvatskog glumišta: Radu Radolovića i Milicu Manojlović, te glazbenike Alena i Nenada Sinkauza.

Vječita poratna tranzicija zarobila je sudionike ovog makabričnog spektakla koji se hrani osjećajem posvemašnje psihoze. Predstava politike tijela i identiteta izokreće u izazovan kazališno-glazbeni događaj a u centar postavlja ljudsko tijelo kojem prijeti posvemašnje uništenje i fragmentacija. Dezerter je priča o anksioznosti i strepnjama današnje Hrvatske, predstava koja govori o tome kako se može živjeti u obilju, a istovremeno i plivati u strahu jer se to obilje može učas urušiti.

Teatar &TD

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,