Terezijana: Najzabavnija carska priča u Bjelovaru

Započela je najvažnija bjelovarska manifestacija Terezijana. Bjelovar je postao grad zabave uz bogat program, Burger Festival, Festival svjetla i brojne atrakcije.

Svečanim otvaranjem uz prisutnost ‘carice’ Marije Terezije službeno je otvorena 28. Terezijana, najveća carska manifestacija središnje Hrvatske. Prema legendi, kotač na kočiji carice Marije Terezije pukao je u Bjelovaru, a husari su joj priskočili u pomoć. Carica je 1756. godine osnovala grad Bjelovar, a prva Terezijana u čast njoj i osnutku grada održana je 1996. godine.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak rekao je: ‘Terezijana nije više samo lokalna manifestacija, ona je zadnjih nekoliko godina prešla okvire i polako postaje jedna od najvećih manifestacija u Hrvatskoj. Hoteli su puni, nema slobodnih smještajnih kapaciteta u okolici, a sve više imamo gostiju iz susjednih zemalja, pa već prelazimo i regionalne okvire. Nadam se da ćete se dobro zabaviti i pronaći nešto za sebe u bogatom programu.’

‘Terezijana je čuvar naše kulturne baštine i povijesti grada Bjelovara. S druge strane, to je manifestacija koja nudi bogat sadržaj svim građanima i posjetiteljima. Ona je jedan od glavnih brendova grada, ali i naše županije koja je iz godine u godinu sve bolja. Županija će je i dalje pratiti i pomagati kako bi postala još poznatija i privlačnija za turiste’, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Prošlogodišnju Terezijanu posjetilo je oko 80.000 ljudi, a ove godine bilo ih je i više. Savjetnik ministra turizma i sporta Igor Radić naglasio je kako Bjelovar aktivno radi na tome da priprema projekte i kroz njih kanalizira sve potrebe lokalnog stanovništva i ostvaruje vrijednost za novac. ‘To je izuzetno bitno na nacionalnoj razini i kod dodjele sredstava. Grad aktivno provodi politiku Programa Vlade Republike Hrvatske, pogotovo smjernice Strategije razvoja održivog turizma i njegove odrednice razvoja cjelogodišnjeg turizma i regionalno uravnoteženje turizma. Za razvoj cjelogodišnjeg turizma osigurano je 1,3 milijardi eura, do sad je potpisano oko 70 ugovora u vrijednosti od 350 milijuna eura, od čega je više od 40 milijuna eura u ovoj županiji. Terezijana je jedan od najvažnijih događaja koji promoviraju kulturni i turistički potencijal Bjelovara te koji značajno doprinosi razvoju kontinentalnog turizma’, rekao je Radić.

Svaki dan donio je brojne programe, a bjelovarske ulice oživjele su s uličnim zabavljačima. Korzo je postao raj za glazbu, a u Parku kreative djeca su uživala u čarolijama ispijanja čaja ili degustacije čokolade. U goste je došao i Festival igračaka. Mogla se pogledati međunarodna fotografska izložba ‘People and streets’ i samostalna izložba Saše Končara ‘Tonske razglednice – pozdrav iz Bjelovara’. Otvoren je Gradski bazen, održan je Memorijalni međunarodni nogometni turnir U10 dr. Anđelko Višić, nogogur & ciklofut i MTB maraton Terezijaner.

Na Carskoj povorci i Carskom vojnom balu bilo je više od 800 sudionika, uz brojna kulturno-umjetnička društva, mažoretkinje, orkestar i povijesne vojne postrojbe. U sklopu Festivala svjetla, instalacije krase zgrade Gradskog muzeja Bjelovar, zgradu Gradske uprave, zgradu Pošte i nekadašnjeg Croatia osiguranja. Program se odvijao i na dijelu Korza, a sve projekcije većim su dijelom ručno oslikane, a dio je digitalan.

Po prvi put u Bjelovaru je održan Burger Festival uz ponudu Gingle Bellsa i Cocktail bara Park te Gastro zone. Brojnu publiku prve večeri oduševili su Big Band Bjelovar, Vanna, Martin Kosovec i Parni valjak. Druge večeri na pozornicu su stupili band Jelusick predvođen Dinom Jelušićem i Psihomodo pop. Nakon najvećih hitova Novih fosila, slijedila je Doris Dragović, a potom reper Grše. Glazbeni dio završen je koncertom glazbenih škola iz Bjelovara i Virovitice ‘Simfonija u mom gradu’ i nakon njih nastupom Jelene Rozge.

T. M. / Foto: terezijana.hr


Tagged: , , , , , ,