Thelma & Louise u režiji Dalibora Matanića

Predstava ‘Thelma & Louise’ u režiji Dalibora Matanića, nastala po motivima scenarija Callie Khouri, u izvedbi Istarskog narodnog kazališta iz Pule, gostovat će u nedjelju, 15. svibnja, u 19.30 sati, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.
Thelma & Louise-HNKDuboko zatomljena, tiha i sveprisutna bol ono je što u sebi nose naši likovi i nije nimalo slučajno što su žene. Neravnopravniji i suptilniji spol doživio je u zadnje vrijeme velike korake k ravnopravnosti, no u podosta slučajeva to nije donijelo i sreću, ili je sreća opet samo dirigirani privid u kojem se naslućuje da stvari baš i nisu do kraja iskrene.

Bitan manevar u adaptaciji je transformacija inspektora iz originalnoga scenarija u inspektoricu, ona nas kroz vlastitu bol vodi kroz priču i hrani svoj život slobodom koju su osjetile druge dvije žene, Thelma i Louise. Poput televizijskih programa kojima se hrane milijuni na foteljama u dnevnom boravku, poput upijanja slika s malih ekrana u nerješavanju vlastitog života, tako se inspektorica uvlači u živote glavnih junakinja ne bi li dosegla mogućnost da barem osjeti isto što i njih dvije. Inspektorica postaje svjesna boli koju su kroz život odgađale i potiskivale Thelma i Louise, i u trenutku kad su se napokon suočile s najvećim strahovima postale su slobodna bića pa makar to značilo i put u smrt. U tiraniji, maltretiranju, nesposobnosti komunikacije i naivnosti u odnosu s muškarcima koji prolaze kroz njihove živote, naše su žene uronile u vlastitu bol i više nisu imale što izgubiti…

Kroz stalne sumnje da živimo u već određenim, šabloniziranim matricama, Thelma i Louise kao likovi postaju manifestom kako se sloboda može postići obračunom s vlastitim strahovima i kako se potmula bol duboko iz vlastitih njedara pretvara u katarzu. U suvremenoj civilizaciji gdje je sve upregnuto da se ljudsko biće konstantno razvija i hrani osjećajem straha, jedna konobarica i jedna kućanica nam pokazuju kako treba živjeti, pokazuju da ipak osjećaj stvarne slobode nije nemoguća misija koliko god nas učili da ne dižemo glave… Thelma i Louise nas podsjećaju i ohrabruju da osjetimo kako je jedna minuta slobode vrednija od sto godina života u uplašenoj masi. (Dalibor Matanić).

U predstavi nastupaju: Tihana Lazović i Helena Minić kao Thelma, Lana Gojak kao Louise, Senka Bulić kao Inspektorica/ Konobarica/ Recepcionerka, Rade Radolović kao Darryl/ Harlan/ J.D./ Policajac i Janko Popović Volarić kao Jimmy/ Šef policije/ Latino tip/ Bob. Scenografi su Deni (oblikovanje svjetla) i Martino Šestić, kostimografkinja je Morana Cerovec. Glazbu potpisuju Alen i Nenad Sinkauz, scenski pokret Martino Šesnić i Dalibor Matanić, a organizator i inspicijent je Manuel Kaučić.

I. S.

Tagged: , , , , , , , , , ,