Tjedan seoskog turizma Zagrebačke županije

Cilj je popularizirati seoski turizam i boravak na selu, kao i promovirati domaće proizvode. U projekt je uključeno 11 obiteljskih gospodarstva i ugostiteljskih objekata koji će noćenje na selu, degustaciju vina te prodaju vlastitih proizvoda, poput vina i brašna, ponuditi po 30 posto nižim cijenama.

‘Turizam na selu je iznimno važan za opstanak ruralnih krajeva, on je sinergija turizma i poljoprivrede. Smatramo da seoski turizam nije dovoljno prepoznat kao zamašnjak razvoja hrvatskoga sela. Upravo seoski turizam ima ozbiljan učinak i na demografiju i na zaustavljanje iseljavanja iz sela. Zagrebačka županija prva je prepoznala značaj promocije seoskoga turizma i dala potporu ovakvoj manifestaciji’, rekla je Aleksandra Kuratko, predsjednica Udruge ruralnog turizma Hrvatske na konferenciji za medije.

U manifestaciju su uključeni Seosko gospodarstvo Ciban (Jastrebarsko), Etno kuća po Okićem (Samobor) Ladanj kod strica (Kloštar Ivanić), Seoski turizam Kezele (Ivanić-Grad), Vina Kos (Sveti Ivan Zelina), Vina Kos Jurišić (Sveti Ivan Zelina), Vinarija Jagunić (Jastrebarsko), Vinogradarska kuća Braje (Jastrebarsko), Mlin iz bajke (Samobor), Ljubekov gaj (Sveti Ivan Zelina) i Seljačko domaćinstvo Podžumberak iz Kostanjevca (koje će organizirati kulinarske radionice ‘Tradicionalna žumberačka kuhinja’).

‘Ova manifestacija je veliki korak u pozicioniranju seoskoga turizma Zagrebačke županije. Imamo kvalitetne usluge i proizvode koje nudimo. Ovim projektom želimo ih približiti potencijalnim gostima. Želimo da ljudi dođu na naša gospodarstva i upoznaju se s našom proizvodnjom’, izjavio je Karlo Kos, sudionik manifestacije.

‘Imamo najviše OPG-ova u Hrvatskoj upisanih u upisnik, 14.200, a svake godine županija izdvaja i sredstva za pomoć poljoprivredi, vinarima i drugima, ove godine oko 20 milijuna kuna. I turizam se sve više razvija i vjerujemo u jaču sinergiju ta dva sektora, jer stalo nam je da se selo razvija i u njemu ostaju mladi, koji u tom spoju mogu vidjeti svoju budućnost’, naglasio je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije, zaključivši da je Zagrebačkoj županiji u interesu da se specifično, autohtono i domaće ponudi potencijalnim gostima. A njih je na prostoru Zagrebačke županije sve više. Prema riječima Ivane Alilović, direktorice TZ Zagrebačke županije, u prvih sedam mjeseci ove godine broj dolazaka turista porastao je za 19 posto, a broj noćenja, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, za 17 posto.

Opširnije na: www.idemonaselo.hr

Z. Ž.


Tagged: , , , , , , , ,