Točkom, linijom… Iva Valentić

U slikarski svijet točke, linije, 28. studenoga od 19 sati uvest će nas Iva Valentić u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi (ISO) u Zagrebu. ISO tako otvara vrata novoj izložbi pod nazivom ‘Točka, linija’ i bivšoj učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna uvodeći nas u skori 135. rođendan školeU razgovoru s Goranom Babićem, ujedno i autorom predgovora, Iva naglašava važnost Primijenjene u njezinu umjetničkom obrazovanju: ‘Ovim sam se bavila još dok sam se školovala u ŠPUD-u. Crta nastaje kretanjem točke. Površina nastaje poprečnim kretanjem crte… tijelo nastaje protezanjem površine. Leonardo je također povukao analogiju između odsječka crte i vremenskog trajanja. Dužina je slična duljini vremena i kako su točke na početku i kraju dužine, tako su trenuci krajnje točke bilo kojeg vremenskog razdoblja.’

Kako prilikom slikanja prvo treba napraviti crtež, liniju, koja je baza tradicionalne tehnike slikanja u ulju ili akriliku, tako je postepeno u Ivi pobuđen interes za linijom, a manje za plohom. Ključan postaje potez, ali onaj koji nije automatska radnja, već ima svoj vlastiti život, ritam i smisao, poput ljudske interakcije. Nakon diplome iz slikarstva na Likovnoj akademiji u Veneciji, u Pekingu studirala je kinesku kaligrafiju, čija se estetika odražava u riječi zapisanoj na papiru. Riječi se zapisuju putem znakova, koji su pak minijaturne slike pa se zapravo slikaju. No, estetika kineske kaligrafije nije samo u promatranju znaka, već u putu koji je prošao kaligraf dok ju je radio, pa onda i gledatelj koji može pratiti početak i kraj ispisane linije. U tako staroj tehnici u početku već postoji interakcija autora i promatrača. Postepeno se ta linija koja postaje ploha kod Ive razvila u apstrakciju koju možemo vidjeti na ovoj izložbi. U Ivi kao umjetnici obitavaju dvije osobe: Iva, kaligraf i Iva apstraktna umjetnica koja koristi medij kineskog tuša za svoj izražaj, zaključuje Babić.

Izložba će biti otvorena do 5. prosinca a u programu izložbe Iva Valentić i Mingsheng Pi održat će radionice kineske kaligrafije za učenike ŠPUD-a. Dobrodošli!

Iva Valentić, akademska slikarica, rođena je 1966. godine u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, slikarski smjer, završila je 1986. godine kod prof. Dolenca i prof. Maleševića. Godine 1990. diplomirala je slikarstvo, cum laude, na Likovnoj akademiji u Veneciji u klasi prof. Carmela Zottija. 1997. godine osvojila je združenu stipendiju Vijeća za stipendije N.R. Kine i Ministarstva znanosti i tehnologije RH za dvogodišnje stručno usavršavanje kineske kaligrafije na Centralnoj likovnoj akademiji u Pekingu u klasi prof. Wang Yonga. Godine 2011. završila je trogodišnji Slobodni studij kineskog jezika i kulture (sinologije) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Održala je 27 samostalnih i sudjelovala na preko 38 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HDLU-a i HZSU-a.

I. B.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,