Tradicijski prikaz Božića KUD-a Veliko Trojstvo

U predblagdanskom ugođaju, posjetitelji su mogli uživati u prikazu Božića koji je priređen u Hrvatskoj kući ‘Materina priča’ u snijegom prekrivenom Zagrebu. Božićnicu prema tradicijskim običajima bilogorskog kraja priredili su članovi KUD-a Veliko Trojstvo, koje djeluje punih 90 godina.

Uzvanicima i prijateljima Hrvatske kuće dobrodošlicu je poželjela njezina domaćica i poznata etno dizajnerica Mina Petra. Uvodnik u ovu nesvakidašnju blagdansku priredbu dali su Ivan Kovačić, načelnik općine Veliko Trojstvo te Marijan Coner, ugledni vinar i bivši župan Bjelovarsko-bilogorske županije.

Tom prilikom predstavljena je i knjiga, ‘Bilogorski običajnik Božić – Božićnica KUD-a Veliko Trojstvo’, čija je autorica Gordana Marta Matunci, nekadašnja učiteljica i čuvarica blagdanskih tradicijskih običaja i kulturne baštine Bilogore. Pod njezinim vodstvom, najmlađi i najstariji članovi KUD-a Veliko Trojstvo uspjeli su dočarati doživljaj Božića kakav je oduvijek bio prema narodnim običajima idiličnog bilogorskog kraja.

Uzvanici su imali prilike uživati i u autohtonim delicijama poput domaćeg sira, kruha, suhomesnatih proizvoda i kolača, koji su posluženi uz kvalitetna bijela i crna vina Coner, te uz pjesmu i ples Bilogore.

Renata Cisar

Foto: FAMA