Travanjska Ženska priča: Branka Valentić i Tena Štivičić

Spisateljica i stand-up komičarka Marijana Perinić, Centar za kreativno pisanje i Zagreb 360°vidikovac Zagreb Eye i u travnju nastavljaju sa zanimljivim pričama programa Ženska priča.Branka-Valentić, Tena-Štivičić i Marijana-PerinićU proljetnom nizu gostovanja u prostoru Zagreb 360°vidikovac Zagreb Eye, Ženska priča je ugostila nove gošće – nagrađivanu dramsku spisateljicu Tenu Štivičić te novinarku i književnicu Branku Gabrielu Valentić.

Žensku priču otvorila je Branka Gabriela Valentić, svestrana Splićanka, ravnateljica Hrvatske novinske izvještajne agencije (Hina), koja u svoju biografiju upisuje novinarstvo kao prefesiju i književnost kao veliku ljubav i strast. Ljubav prema književnosti i astrologiji Branka je uspješno spojila u knjizi ‘Dvanaesta kuća’, svome prvom romanu, inspiriranom omiljenom knjigom ‘Ana Karenjina’, u kojem ženske likove veže ista količina nevolje. Uspješno spaja različite obveze, interese i majčinstvo u kojem beskrajno uživa. Novi joj je izazov napisati knjigu u muškom licu, a njeni čitatelji to s nestrpljenjem očekuju.

U drugom dijelu večeri Tena Štivičić osvojila je publiku neposrednošću, šarmom i zanimljivim pričama o hrvatskoj i inozemnoj dramskoj sceni te o životu u dva grada, Zagrebu i Londonu. Dramska spisateljica koja piše i razmišlja na dva jezika, hrvatskom i engleskom, čije se drame izvode na hrvatskoj i inozemnoj sceni, svakodnevnicu života u Londonu opisuje zanimljivom, ali prvenstveno ispunjenom pisanjem.

‘Nikada mi nije nedostajalo inspiracije, ona je svuda oko nas’, kaže Tena Štivičić, a priču nadahnutu generacijama žena svoje obitelji, a posebno teškim životom svoje prabake, ispisala je u drami ‘Tri zime’ s kojom je osvojila prestižnu nagradu Susan Smith Blackburn, najstarije i najveće priznanje koje se u svijetu dodjeljuje za najbolja dramska ostvarenja autoricama engleskog govornog područja.

Drama ‘Tri zime’ doživjet će 30. travnja i zagrebačku premijeru u Hrvatskom narodnom kazalištu, a za one koji dramski tekst žele sačuvati u pisanom obliku, pobrinula se izdavačka kuća Hena com koja će knjgu promovirati četiri dana ranije, 26. travnja, u Velvet cafeu.

Dvije izuzetne žene, Tena Štivičić i Branka Gabriela Valentić oduševile su brojnu publiku, a Ženska priča nastavlja se u svibnju s novim pričama i novim zanimljivim gošćama.

CeKaPe


Sanja Muzaferija, Marijana Perinić i Mirjana Mikulec
Proljetna Ženska priča: Sanja Muzaferija i Mirjana Mikulec
Tagged: , , , , , , ,