Treba li obnoviti spomenike NOB-a?

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, dvorana Gorgona, utorak, 28. siječnja u 16.00.
Spomenik NOBMuzej suvremene umjetnosti Zagreb i Hrvatsko debatno društvo, u povodu velike retrospektivne izložbe Vojina Bakića ‘Svjetlonosne forme’, pozivaju na javnu debatu, uz sudjelovanje publike, na temu ‘Treba li obnoviti spomenike Narodno-oslobodilačke borbe?’ namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima.

Spomenici NOB-a bili su mjesta odavanja počasti stradalima i simboli pobjede antifašizma sve do početka devedesetih, do raspada Jugoslavije. Osim ideološkog naboja, nekoliko njih isticalo se iznimnim estetskim vrijednostima, poput Bakićevog Spomenika pobjedi revolucije naroda Slavonije u Kamenskoj, Bogdanovićevog Kamenog cvijeta ili Džamonjinog Spomenika revolucije naroda Moslavine kod Podgarića.

Više od 3.000 spomenika i spomen ploča NOB-a tijekom devedesetih i dvijetisućitih godina uništavano je organizirano i neorganizirano, pred očima javnosti, bez procesuiranja počinitelja. Mnogi ‘preživjeli’ spomenici danas su prepušteni propadanju.

U moderiranoj debati raspravljat će se o značenju spomenika NOB-a kao povijesnih podsjetnika u prostoru. Propitivat će se jesu li spomenici važni samo onima koji su ih podigli ili njihovo memorijalno značenje trebaju sačuvati i sadašnji naraštaji za budućnost. Trebamo li razmišljati o njima danas i čuvati njihovu poruku?

U debati će sudjelovati učenici zagrebačkih srednjih škola koji će zastupati dvije suprotstavljene strane. Jedna će se zalagati za obnovu i očuvanje, a druga će iznositi suprotna stajališta. Publika će tijekom debate moći intervenirati, ponuditi svoj komentar na govore, temu i argumentaciju.

Koordinatori: Bojan Marjanović (HDD), Kosjenka Laszlo Klemar (MSU)

MSU

Pročitajte još: Retrospektiva Vojina Bakića u MSU

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,