Treća sezona Borgia u Dubrovniku

U Dubrovniku je predstavljena TV serija ‘Borgia’, francusko-njemačko-češki povijesni spektakl koji se od prošloga tjedna snima na nekoliko dubrovačkih lokacija. O seriji su govorili producent Rick McCallum i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvoje Hribar.
BorgiaNakon Igre prijestolja, na dubrovačkim lokacijama snima se još jedan visokobudžetni međunarodni projekt. Treća sezona francusko-njemačko-češke serije Borgia prati intrige ove ozloglašene obitelji i borbe njezinih članova za moć u renesansnoj Italiji. Glavnu ulogu Rodriga Borgie igra John Doman, poznat po ulogama u kultnim serijama Oz i Žica, njegovog sina Cesarea igra Mark Ryder, a kćer Lucreziju Isolda Dychauk. Za snimanje u Dubrovniku zadužena je kuća Pakt Media, a snimanje je omogućeno zahvaljujući programu poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra.

Novinarima su predstavljene dvije lokacije: Knežev dvor i Vrata od Pila, a o seriji je govorio njezin producent Rick McCallum, filmski i televizijski profesionalac koji je za veliko platno producirao revidirana izdanja starih te nove epizode ‘Ratova zvijezda’ Georgea Lucasa. S Lucasom je producirao i akcijski film ‘Red Tails’, koji je 2009. godine sniman u Istri. McCallumova televizijska karijera uključuje i rad s kultnim televizijskim autorom Dennisom Potterom na ‘Raspjevanom detektivu’, inovativnoj BBC-jevoj seriji iz 1986. godine, koja je iznimno utjecala na razvoj televizijskog pripovijedanja.

‘Moj produkcijski menadžer ovdje je već snimao pet filmova, a meni je ovo drugi film. Raditi u Hrvatskoj nikad nije bio rizik, jer na snimanjima ovdje imamo samo dobra iskustva’, izjavio je McCallum.

Kao i četvrta sezona Igre prijestolja, koja se također snimala na dubrovačkim lokacijama, i Borgia je međunarodno popularan televizijski projekt koji je ujedno i korisnik programa poticaja pri Hrvatskom audiovizualnom centru – sustava koji jamči da će producent dobiti povrat 20% od iznosa koji je potrošio u Hrvatskoj za potrebe snimanja.

‘S Borgiama se utire put ozbiljnom EU proizvodu.Hrvatska ovdje sudjeluje kao važan most – jedna smo od tri zemlje u Europskoj uniji koja može ponuditi autentičnu arhitekturu s kraja 15. stoljeća, što znači da u tom smislu moramo biti zahvalni našim precima. U tom kontekstu spomenimo i da će oko mjesec dana snimanja serije ‘Borgia’ hrvatskoj industriji donijeti oko 11 milijuna kuna. Dakle, svi elementi govore da smo ovime uhvatili Kairosov čuperak’, izjavio je Hrvoje Hribar.

Snimanje serije ‘Borgia odvijat’ će se tijekom siječnja na području Dubrovnika, Istre i Paga, a produkcija se zatim seli u Italiju.

HAVC
Foto: Marin Šperanda

Tagged: , , , , , , , , , , ,