Tri crnogorska filma u kinu Tuškanac

As-pikOvogodišnji ciklus crnogorskog filma ostvaren u suradnji s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske donosi pred tuškanačku publiku tri filma: jedan suvremeni ‘As pik – loša sudbina’ Draška Đurovića koji je crnogorski kandidat za ovogodišnjeg Oscara za film izvan engleskog govornog područja, te dva ostvarenja koja pripadaju počecima organizirane profesionalne kinematografije u toj zemlji ‘Lažni car’ iz 1955. te ‘Muškarci’ iz 1963. godine. Filmovi se prikazuju of 13. do 15. veljače, od 19 sati.

Protagonist filma ‘As pik – loša sudbina’ je Beli, zločinac iz posljednjeg rata kojeg fascinantnom snagom i energijom zla tumači Branimir Popović dominirajući svakim kadrom u kojem se pojavljuje. Redatelj koristi i glumce iz drugih sredina poput Amerikanca Michaela Madsena ili Srbijanca Predraga Bjelca koji već dvadesetak godina živi u Pragu, a osim u Češkoj nastupa i u prestižnim holivudskim produkcijama. Izuzetna vizualna atraktivnost i napetost u spoju s posebnostima crnogorskog podneblja i neobičnog akcijskog trilera s dozom crnog humora filmu je donijela i nekoliko međunarodnih nagrada.

Slijedi prvi cjelovečernji igrani film crnogorske kinematografije, zanimljivi ‘Lažni car’ nastao prema Njegoševu zapisu o pustolovu koji se u drugoj polovici 18. stoljeća proglasio crnogorskim carem. Bio je to i igranofilmski prvijenac Velimira Velje Stojanovića (1921.-1959.), rano preminulog redatelja koji se prije ovog djela afirmirao dokumentarcima vezanima uz Crnu Goru, a nagrađivanima i u inozemstvu. Glavnu ulogu nosi izvrsni Rade Marković uz koga se pojavljuju vrlo dobri glumci, mahom vodeći interpreti iz beogradskih kazališta poput Ljube Tadića, Raše Plaovića ili Ljubiše Jovanovića, a zanimljivo je da je jednu od epizodnih uloga odigrao Hrvat Karlo Bulić, slavni Dotur Luigi iz serije ‘Naše malo misto’. Film karakterizira vizualna ljepota ekspresivne crno-bijele kamere našeg velikog snimatelja Frana Vodopivca.

Treći film je komedija ‘Muškarci’, a njezin redatelj Milo Đukanović (1927.-1989.), možda je i najomiljeniji crnogorski redatelj kod široke publike za koju je uspješno radio komedije od kojih su mu najpopularnije TV-serija ‘Kamiondžije’ (1972.) i film prema njoj ‘Paja i Jare’ (1973.). Macho muškarca koji silom prilika mijenja navike i postaje kućna pomoćnica vlastitoj preopterećenoj supruzi u filmu ‘Muškarci’ odigrao je Slobodan Perović i za to dobio Zlatnu arenu na pulskom festivalu.

Kino Tuškanac

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,