Trokutova instalacija Imagine ispred HNK

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu i Turistička zajednica grada Zagreba predstavili su instalaciju ‘Imagine’ konceptualnog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta, postavljenu ispred zgrade kazališta.Ova dojmljiva i pomalo šokantna instalacija čini crni kavez visok gotovo tri metra u kojem je zaključan, odnosno, zatvoren predimenzionirani pištolj. Naziv instalacije aludira na evergreen Johna Lennona koji nosi poruku mira kakva se željela poslati s obzirom na cjelokupna svjetska zbivanja. Pištolj jest za umjetnika bio nedvojbeni simbol rata, ubijanja i nasilja, štoviše, egzekucija. Uz samog umjetnika, na instalaciji je više od pet godina radio i galerist Miloš Glavurtić koji je instalaciju nazvao ‘Sloboda pticama, zatvor oružju’.

Intendantica HNK Iva Hraste Sočo istaknula je da je zaustavljanje svakog oblika nasilja u današnje vrijeme nužnost, a progovaranje o apsurdnosti rata i sukoba bilo koje vrste dužnost nas, ali i svakog pojedinca: Umjetnički rad ‘Imagine’ uglednog i svestranog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta antiratni je apel te bezvremenska poruka mira. Stoga nam je iznimna čast što smo imali priliku biti dijelom ovog projekta te što je instalacija dobila svoje mjesto kod Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Ne sumnjamo da će ‘Imagine’ zainteresirati građane Zagreba, turiste koji prolaze kroz naš grad kao i publiku s kojom svakodnevno kroz predstave i umjetničke programe promišljamo i ukazujemo na slične devijacije u društvu. Naša aktualna predstava ‘Ubojstvo’ izraelskog pisca Hanocha Levina u režiji Ida Rozenberga, čija je premijera održana 17. veljače, direktno preispituje prirodu nasilja, ali i donosi istu poruku imperativa mira kao i Trokutov umjetnički rad. Hvala svima koji su uložili svoj trud za postavljanjem instalacije ispred HNK u Zagrebu kako bi se i dalje nastavilo komunicirati neophodnost stvaranja ozračja slobode, rekla je Hraste Sočo.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, izjavila je: ‘Apostrofiranje ovakvih tema i – još važnije – njihova personifikacija kroz umjetnost bitni su kako za društvo općenito, tako i za turizam, jer je mir glavni preduvjet za bilo kakvu društvenu i gospodarsku djelatnost. U tom smislu je podrška Turističke zajednice grada Zagreba ovakvim projektima neizostavna, jer je naš cilj poslati poruku kojom ukazujemo i na neke druge životne i društvene vrijednosti, osim ljepote same destinacije. Rad Imagine, kao antiratna instalacija, ukazuje upravo na te vrijednosti, a to su vječna potreba i nada za mirom i slobodom. Zahvaljujem svima koji su omogućili Zagrebu da, nakon premijernog predstavljanja 2020. godine u zagrebačkoj galeriji Bačva Doma HDLU-a, zatim gostovanja na Trijenalu skulpture u švicarskom Bad Ragazu 2021. godine te splitskom Peristilu i bečkoj Albertini prošle godine, postane, još jednom, privremeni dom instalaciji našeg konceptualnog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta.Neposredno prije svoje smrti, 2018. godine, Trokut je dopustio Milošu Glavurtiću da iz njegove kolekcije mini Antimuzeja u stanu, izvuče originalni predložak manjih dimenzija upravo ovog rada koji je napravio 1991. godine, kako bi od naše hrvatske, lokalne antiratne poruke i težnje za slobodom, naglasio bezvremenu antiratnu poruku za budućnost Europe. Trokutovo djelo nije od ranije nepoznato uglednim švicarskim, njemačkim i austrijskim kolekcionarima i galeristima, na čemu je predano radio njegov prijatelj, zagrebački odvjetnik Silvije Hraste, koji je prezentirao Trokutov opus Čedi Komljenoviću (Monty Shadowu), a koji ga je zatim predstavio na poznatom švicarskom trijenalu skulpture Bad RagARTz- u.

Na predstavljanu su govorili intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo; Silvije Hraste predstavnik Zaklade V.D. Trokut; Luka Korlaet zamjenik zagrebačkog gradonačelnika; Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreb i Iva Iva Körbler, kustosica. Na kraju predstavljanja prikazan je film Vladimire Spindler ‘Prijateljstvo s Trokutom’.

Vladimir Dodig Trokut jedna je od najznačajnijih i najkompleksnijih umjetničkih osobnosti hrvatske suvremene likovne scene. Njegov opus i ostavština tek će se u nadolazećim godinama pred nama otkrivati u svojoj intrigantnoj auri, a u pripremi je i monografija o njegovu djelu. Instalacija Imagine ispred HNK moći će se vidjeti do 23. svibnja.

I. G. / Foto: Mara Bratoš


Tagged: , , , , , ,