Turopoljsko Jurjevo: Kries v dvorišću

Još prije pokrštavanja Hrvata, starosjedioci iz različitih krajeva današnje Hrvatske pozdravljali bi proljeće u travnju paljenjem krijesova za koje se vjerovalo da otklanjaju bolest i zlo.

Običaj je preuzet, a dodijeljen mu sveti Juraj kao svetac zaštitnik poljodjelaca i stočara čiji se dan slavio 23. travnja.

Jurjevo je vjekovima stara hrvatska tradicija, a turopoljski je kraj jedan od onih koji ga je posebno njegovao. No pandemija 2020. godine trenutačno je obustavila uobičajeno funkcioniranje, zbog čega su kultura i tradicija također nakratko obustavljene poradi općeg zdravlja, dobra i – života. Turopoljski je kraj stoga pod organizacijom Centra za kulturu Novi Zagreb 35. godinu zaredom obilježio svetkovinu, ali na način prilagođen epidemiološkim uvjetima.

Inicijativa ‘Kries v dvorišću’ pozvala je žitelje Odre, Hrašća i Male Mlake na simbolično paljenje manjih krijesova u obiteljskim dvorištima koje su tijekom preskakivanja, pjevanja tradicijskih napjeva i pletenja vjenčića od cvijeća sami snimili. Premda amaterske, snimke su posve autentični i iskreni zapisi ‘iz prve ruke’ koji će zahvaljujući upravo mogućnostima modernih tehnologija i komunikacija vidjeti građani Hrvatske, ali i iseljeništvo koje je i samo do danas očuvalo ovu staru praksu.

I. J.

Tagged: , , , , ,