Turska u ruksaku: Putopis uživo s Damirom Vujnovcem

Svoja iskustva s putovanja u Tursku, gdje je u 15 dana prevalio 5.000 kilometara, Damir Vujnovac podijelio je s publikom na predavanju ‘Turska u ruksaku!’, održanom u prostorijama  Hrvatsko-turske udruge prijateljstva u Zagrebu.Ovaj varaždinski putopisac putuje na različite načine, držeći se podalje od utabanih turističkih aranžmana i ruta, koristeći pritom svaki oblik javnog prijevoza koji je dostupan lokalnom stanovništvu. U svoje avanture Damir Vujnovac upušta se uz low budget, što mu omogućuje neposredan kontakt s ljudima i njihovim životnim pričama kakve nećemo pronaći u agencijskim brošurama.

U svoju tursku pustolovinu Damir je iz Zagreba krenuo s 14 kilograma teškim ruksakom na leđima, i s njime otkrivao život na ulicama Ankare, Izmira i Istanbula te upijao mirise, okuse i boje njihovih živopisnih tržnica.

Uz fotografije koje je tamo snimio, vidjeli smo i nevjerojatne ljepote Kapadokije, podzemni grad Derinkuyu te Pamukkale, s njegovih 17 izvora ljekovite termalne vode. Ako tamo kojim slučajem susretnete Indijca koji se uz te solne brežuljke penje unatraške, i pitate ga zašto, reći će vam da za to nema nekog posebnog razloga, tako mu je lakše.

Vidjeli smo i lokalne brijačnice u kojima, kaže Damir, brijanje potraje duže nego što brada uspije narasti, ali druženje s lokalcima i taj poseban ugođaj ono je što ostaje u čovjeku i puno duže nakon putovanja.

Goran Beus Richembergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva koja je bila domaćin Damirovog putopisnog predavanja, najavio je još neka zanimljiva događanja, među kojima je izložba ilustracija ‘Istanbul u crvenom i plavom’ turske ilustratorice i glumice Duygu Serin te izložba slika #Krug hrvatske slikarice Ismete Sedlovski koje će se održati u svibnju i u rujnu ove godine.

Očekuje nas i 6. Tjedan turskog filma od 23. do 28. svibnja u zagrebačkom kinu Europa.

Tekst i foto: Renata Cisar


Damir Vujnovac: Turska u ruksaku!


ORIJENTacije – priče iz Turske

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,