U susret vremenu – Fotoklub Zagreb 21

Promocija knjige i izložba fotografija ‘U susret vremenu – Fotoklub Zagreb 21’ održana je u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.U susret vremenuGodine 2012. Fotoklub Zagreb proslavio je 120 godina postojanja i dinamičnog djelovanja. Kako bi primjereno obilježio tako dugovjeku i značajnu obljetnicu započeo je s nizom novih aktivnosti. Jedna od njih bila je i objavljivanje knjige o djelovanju u 21. stoljeću. Projekt se zbog niza objektivnih okolnosti protegnuo na 2013. godinu, pa je knjiga konačno ugledala svjetlo dana 23. prosinca. Međutim, knjiga je zapravo vrlo zanimljiva i pregledna monografija, autora Vladka Lozića, u kojoj je predstavljeno 96 autora (članova kluba), koji su bili likovno i izlagački (u proteklih 13. godina) djelotvorni. Pritom je svaki autor predstavljen s kratkom biografijom i s dvije fotografije.

Izim slikovnog djela knjiga sadrži i dio tekstova koji tumače (ukratko) povijest Fotokluba Zagreb (od osnutka pa do prijelaza u 21 stoljeće), kao i detaljan opis svih aktivnosti počevši s početkom 21. stoljeća, pa sve do 2013. godine.

Svi su tekstovi na hrvatskom i engleskom jeziku, a ideja vodilja, kako kaže autor, za pripremanje ove knjige bila je i promidžba Fotokluba Zagreb i Hrvatske, a svakako i naše fotografije u svijetu. Knjiga će biti distribuirana po knjižnicama i diljem svijeta, pri čemu je distribucija po SAD, Australiji i Novom Zelandu već u tijeku.

Uz predstavljanje knjige ‘U susret vremenu – Foto klub Zagreb 21’ organizirana je i prateća izložba s po jednom fotografijom od svakog autora (96 fotografija) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 5. veljače.

Sve u svemu zaista možemo biti ponosni kao ponosna država članica EU na postojanost i ulogu Hrvatskog Fotokluba Zagreb i, sve ono što su pritom s hrvatskim i europskim fotografskim tragom ostvarili tijekom 120 godina postojanja i uspješnog i djelotvornog djlovanja.

I. R.

Tagged: , , , , , , , , , ,