Udomljavanje je fora: Nevidljivi psi

Psi ‘križanci’, najčešće crne boje najteže se udomljuju, a ni s crnim mačkama nije bolja situacija.
nevidljivi-psiAkciju ‘Udomljavanje je fora’ organiziraju Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, u suradnji s udrugom Prijatelji životinja. ‘Udomljavanje je fora’ održat će se u subotu, 26. travnja od 9 do 15 sati na Trgu bana Josipa Jelačića s temom ‘Nevidljivi psi’.

Skloništa za napuštene životinje puna su ‘nevidljivih pasa’. To su psi koji nisu toliko uočljivi i ne ističu se svojom ljepotom i najčešće su crne boje. Zovemo ih ‘križanci’. U društvu u kojem se cijeni čistokrvnost pasa ti psi nemaju vrijednost tako da većinom završavaju na ulici, a – imaju li sreće – u skloništima. Pridajući važnost izgledu pasa skrećemo pozornost na ono što nije toliko bitno za dobar odnos s psom koji postaje dio obitelji. Bitno je ono što je unutra. Upravo kao i kod ljudi.

DJ Ifeel je napisao: ‘Na danu otvorenih vrata u azilu u Dumovcu gdje sam imao nastup, upoznao sam više dragih i nažalost usamljenih pasa. No, jedan od njih je privukao moju pažnju više od ostalih. Na info-tablici na njegovom kavezu  pisalo je Ringo, pasmina: križ. ovčar, osobitosti: bijela mrlja ispod vrata. Kad sam zastao ispred njegovog kaveza, Ringo se polako i sramežljivo približio i počeo mi njuškati ruku. Imao sam osjećaj da ima puno više ‘osobitosti’ od bijele mrlje ispod vrata…’ (Cijela priča nalazi se na www.azilzagreb.com/Clanak.aspx?Id=238)

Ovo je prva ovogodišnja akcija skloništa i želja je pozvati sve građane da 2014. bude godina suosjećanja prema svim živim bićima, da razmislimo što znači suživot ljudi i životinja i da pokažemo brigu i o najmanjima i najugroženijima od nas.

Na akciju će biti dovedeni ‘nevidljivi psi’ koji imaju divne karaktere i traže svoju obitelj, a pozvani su i gosti koji će pomoći da ti psi postanu vidljiviji.

Treba naglasiti da ni kod mačaka nije bolji slučaj pa često one crne najteže pronađu svoj dom. Stoga važna poruka uvijek ostaje: Udomite psa i mačku, nemojte kupovati živa bića, jer ljubav se ne kupuje!

Organizatori pozivaju sve da posjete veliki štand kod sata, kupe maramu za pse ili neku od majica. Time izravno utječete na bolji život napuštenih pasa i mačaka, a svatko od nas može s malo truda pridonijeti velikoj razlici koja spašava nečiji život – postanite sponzor jednog psa ili volontirajte u šetnjama.

Prijatelji životinja

Tagged: , , , , , , ,