Ugasimo svjetla na jedan sat za planet Zemlju

Inicijativa ‘Sat za planet Zemlju’ devetu godinu zaredom okuplja građane svijeta u zamisli da se jednim satom mraka probudimo i razmislimo što nam sve donose posljedice klimatskih promjena. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva sve građane da se pridruže akciji i ugase rasvjetu u svojim domovima  28. ožujka u 20.30 sati.
Sat za planet ZemljuSimboličnom gestom gašenja rasvjete na jedan sat ne rješava se problem klimatskih promjena i neodgovornog upravljanja prirodnim resursima, ali se zasigurno potiče na kolektivno promišljanje na koji način možemo spriječiti sve učestalije štete uzrokovane ekstremnim vremenskim pojavama, poput velikih požara, poplava, erozija zemljišta, oluja i valova tropskih vrućina. Nastanak takvih pojava uzrokovan je klimatskim promjenama i povećanjem temperature na Zemlji.

Akciju ‘Sat za planet’ Zemlju pokrenuo je World Wide Fund for Nature – Svjetski fond za prirodu u Sydneyu kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. U samo nekoliko godina akcija je postala globalni projekt u kojem sudjeluje više od 7000 gradova iz čak 154 zemalja diljem svijeta. U 2014. u lijepoj našoj na sat vremena svjetla su ugašena u 58 gradova sa svojim glavnim znamenitostima.

Ž. Š.

Tagged: , , , , , , , ,