Umjetnički projekt protiv krivolova ptica

Mladi umjetnik Boris Božić osmislio je originalan umjetničko-konceptualni projekt pod nazivom ‘Wise present, wiser future’. Naime, radi se o ručno izrađenim ukrasima za božićno drvce – keramičkim sovama s kojima je namjera promovirati borbu protiv krivolova u Hrvatskoj.Za vrijeme kampanje aktivno će se podizati svijest o problemu krivolova u Hrvatskoj, a 20 % prihoda od svake prodane sove ide za potrebe financiranja projekta borbe protiv krivolova udruge BIOM.

U ovom projektu ključnu ulogu imaju korisnici, odnosno kupci. Simbolikom vraćanja sova na stablo / božićno drvce, kupci podržavaju borbu protiv krivolova u Hrvatskoj, gdje se godišnje ubije preko 200.000 ptica.

Za potrebe projekta izradit će se ograničen broj (50-ak) keramičkih sova različitih boja koje će se prodavati po cijeni od 140 kuna po komadu. Kampanja traje dva tjedna, od ponedjeljka 27. studenoga do nedjelje 10. prosinca, a za to vrijeme će se putem društvenih mreža, inozemnih i domaćih medija promovirati prodaja keramičkih sova.

Uspješnost projekta osigurana je kroz suradnju s udrugom BIOM (hrvatskim BirdLife partnerom) kome su sredstva i namijenjena. Udruga BIOM je vodeća organizacija koja se bavi zaštitom ptica u Hrvatskoj, ali i šire.

Boris Božić kroz svoj rad želi aktivno sudjelovati u očuvanju okoliša. Smatra da je briga o okolišu borba koju upravo njegova generacija treba voditi kako bi se očuvala ljepota svijeta koji ga inspirira u njegovim djelima. Njegova je krilatica: ‘Učiniti sutrašnji dan ljepšim od današnjeg’. S umjetničke strane izrađuje utilitarnu i ukrasnu keramiku koristeći razne tehnike poznate od davnina, pritom dodajući svoj vlastiti umjetnički pečat. Keramikom se bavi od 2013. godine te iza sebe ima dvije izložbe. Keramika je za njega više od same umjetnosti. To je mješavina umjetnosti, zanata i 10.000 godina stare tradicije. Svijet u kojem tehnika oblikovanja, kemijski sastav gline i način paljenja pričaju povijest, nadahnjuje i stvara bezbroj novih kombinacija nikad isprobanih do sada.

B. B.

Tagged: , , , , , , , , ,