Upoznajte se s ponajboljim terroirskim vinima

U srijedu, 28. listopada u zagrebačkom restoranu Vinodol održat će se jedinstvena vinska radionica nedavno pokrenute Vinske čitaonice.Terroirska vina-radionicaRadionica naziva ‘Terroirska vina – Zaista značajna vina’ pod moderacijom Nenada Trifunovića, vodi nas kroz vinograde najznačajnijih svjetskih vinskih pokrajna poput francuskih Bordeauxa, Loire, Champagne, njemačkog Mosela i talijanskog Alto Adigea. Navedene vinske pokrajne smatraju se za neke od najboljih u svijetu, kada je riječ o uzgoju vinove loze.

Terroir zapravo označava utjecaj tla i klime određenog mikrolokaliteta na grožđe, a zatim i vino koje iz tog grožđa nastaje. Kako bi se terroir što bolje prikazao u vinima, odlika svih osam butelja koje će se servirati, jest da su nastala osobito pažljivim vinarenjem zbog čega se svrstavaju u kategoriju prirodnih vina, odnosno onih koji su nastali bez upotrebe kemijske zaštite vinograda, bez tehnološke manipulacije u podrumu i općenito neinvazivnog pristupa vinogradarenju i vinarenju, a kako bi prikazali jedinstveni karakter njihovih mikro-lokaliteta.

Cilj ove radionice jest prikazati što je to zapravo terrior kroz konkretne i značajne primjere, a međusobno vrlo različitem te potaknuti ljubitelje na još detaljnije istraživanje svijeta vina. Nakon radionice, sva predstavljena vina, od kojih su neka zahtjevna u pogledu dobavljivosti, bit će moguće i kupiti po promotivnim cijenama.

Vina koja će se predstaviti na radionici:
Orthogneiss – Domaine de l`Ecu
Sancerre Silex Le Clos de Bannon – Domaine Fouassier
Chinon – Chateau de Coulaine
Mazon Pinot Nero Riserva – Hofstatter
Emilien – Chateau Le Puy
Montepulciano d`Abruzzo – Emidio Pepe
Riesling  Marienburg GG – Clemens Busch
Blanc de Noir Brut – Fleury

Više o radionici i prijava na sudjelovanje.

I. S.


Ivan Salopek i Nenad Trifunović
Vinska čitaonica: Edukacije za poslovne ljude

Tagged: , , , , , , , , ,