Urbani vrtovi šire se Hrvatskom

Svjetski trend uzgajanja hrane u gradskim središtima prisutan je u mnogim metropolama, a treću godinu zaredom slijedi ga i nacionalni projekt Urbani vrtovi širenjem na nove lokacije diljem Hrvatske. Na kartu Urbanih vrtova do sada se upisalo gotovo 20 lokacija širom Hrvatske, a pridružuju im se i Velika Gorica i Split.Marija Husar, Ivana Banfić i Marija BorićIstaknuto je to na konferenciji za novinare u Pivani, pivnici Zagrebačke pivovare, kojoj su, uz organizatore Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj, prisustvovali predstavnici Grada Velike Gorice i Grada Osijeka kao i Agronomskog fakulteta i Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. Događanju su se pridružile i pjevačice Ivana Banfić i Marija Husar te glumica Marija Borić koje su i same velike ljubiteljice ekološkog uzgoja i korisnih aktivnosti u prirodi.

Koliko je ova inicijativa važna za građane i cjelokupnu zajednicu istaknula je zamjenica gradonačelnika Zagreba Vesna Kusin: ‘Grad Zagreb do sada je formirao deset Gradskih vrtova i uključio je više od 2000 obitelji koje besplatno koriste vrtne gredice namijenjene ekološkom uzgoju hrane za vlastite potrebe. Zahvaljujemo organizatorima projekta Urbani vrtovi što pomažu u uređenju zajedničkih zona Gradskih vrtova Zagreba i promoviraju ovu korisnu aktivnost. Posebno nam je drago što se uključuju i drugi gradovi i što svi zajedno činimo nešto dobro za naše građane i okoliš.’

Najavljena je i prva volonterska akcija uređenja društvene zone Gradskog vrta Sveta Klara tijekom koje će se 21. travnja uređivati zajednički dio Gradskog vrta kako bi se svim građanima, uz uzgajanje svježe hrane, omogućilo mjesto za druženje i razmjenu iskustava u prirodnom okruženju.

Uz uređenje društvene zone Gradskog vrta Sveta Klara u kojem mogu sudjelovati svi zainteresirani građani, u zelenu akciju edukacijskim radionicama uključit će se i Agronomski fakultet i Hrvatski savjet za zelenu gradnju, a nakon cjelodnevnog napornog rada volonteri će biti nagrađeni malom vrtnom zabavom.

P. R. / Foto: Goran Stanzl (Pixsell)


Pročitajte još: Urbani vrtovi urodili plodom


 

Tagged: , , , , , , , , , , ,