Utrka: Istinita filmska priča o Jesseu Owensu

Temeljen na istinitim događajima i životu Jessea Owensa, slavnog američkog atletičara, legendarnog po svom četverostrukom trijumfu na Olimpijskim igrama u Berlinu, 1936. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=NZu2WWBRhhw

Hitler je namjeravao iskoristiti Olimpijske igre u Berlinu kao promociju nacističkog režima i demonstraciju ‘arijevske superiornosti’ nad ostatkom svijeta. Činjenica je da je Njemačka bila najuspješnija država na igrama u Berlinu, ali je taj uspjeh bio bačen u sjenku jednog ‘nearijevca’, Afroamerikanca, koji je superiorno trijumfirao nad njemačkim sportašima. Hitler je osobno kritizirao Amerikance što su uvrstili crnog sportaša u svoj olimpijski tim, a posebno je ostala poznata scena njegovog odbijanja da čestita Owensu na osvojenom zlatu. No, zasigurno je ostalo i poznato da i sam Franklin D. Roosevelt nije čestitao Owensu po povratku u SAD. Naslov filma ‘Utrka’ ima dvostruko značenje: ona očita utrka za olimpijsko zlato, i politička, posebno 1936. kad su SAD gotovo bojkotirale Olimpijadu zbog režima koji je promovirao Hitler.

Stephan James, talentirani glumac poznat po svojoj ulazi u filmu ‘Selma’, glumi Jessea Owensa kao srčanog mladog čovjeka koji ubrzo počinje shvaćati što znači biti primjer. Njegova legendarnog trenera Larryja Snydera odlično je odglumio Jason Sudeikis.

Film ‘Utrka’, u distribuciji Blitza, pogledajte od 25. veljače u CineStaru i ostalim kinima.

B. L.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,