Varaždin: Dan anđela čuvara

U ‘Gradu u kojem anđeli spavaju’ uz najbolje kratke priče kroz riječi Hane Hegedušić, Nere Stipičević, Andreja Dojkića i Merite Arslani obilježen je Dan anđela čuvara.Andrej Dojkić, Nera Stipičević, Mitja Smiljanić, Željko Prstec, Hana Hegedušić i Merita ArslaniUz Varaždin se često veže pojam ‘Grad u kojem spavaju anđeli’, stoga ne čudi da je upravo u tom gradu u Muzeju anđela obilježen Dan anđela čuvara. Bio je to odličan povod da se u sklopu proslave proglase i pobjednici književnog natječaja za kratku priču o temi koja govori o duhovnosti, važnosti intuicije, dobrote, ljubavi te  vrednovanju nematerijalnih vrijednosti. Na natječaj je pristigla ukupno 41 kratka priča, a žiri u sastavu Nada Bogojević, pjesnikinja, Jadranka Pintarić, urednica i kritičarka iz Zagreba te Boris Perić, književnik iz Zagreba, odlučio se za devet najboljih priča, koje su ih nadahnule svojom duhovnošću i realno prenesenim životnim postulatima.

Pozivu Muzeja anđela da budu dio ove lijepe priče odazvale su se i mnoge poznate osobe iz javnog i društvenog života Hrvatske, pa su tako najbolje kratke priče čitali glumice Hana Hegedušić i Nera Stipičević, glumci Andrej Dojkić i Mitja Smiljanić, spisateljica i književnica Merita Arslani te dramski glumci Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Kroz svoju emociju, stilski izričaj svi pripovjedači pričama su dali jednu dimenziju više, naglašavajući prisutnost anđela i njihov značaj u svakodnevnom životu čovjeka.

‘Jako sam sretan što je Muzej anđela danas okupio veliki broj onih kojima su anđeli inspiracija i kojima su pozitivne misli ideja vodilja u svakodnevnom životu. Drago mi je zbog ovih mladih ljudi koji su svojim kratkim pričama pokazali svoj talent i neupitnu vrijednost stvaranja i promišljanja. Hvala mladim glumcima i svim umjetnicima koji su nas došli podržati, jer ovakve stvari puno znače za Muzej anđela, ali i za Varaždin, koji se još jednom potvrdio kao grad u kojem spavaju anđeli’, rekao je Željko Prstec, vlasnik i voditelj Muzeja anđela.

Obilježavanje Dana anđela čuvara i proglašenje pobjednika za najbolju kratku priču samo je početak aktivnosti koje će se provoditi u Varaždinu, a koje se odvijaju u sklopu Muzeja anđela. Anđelinjak, skriveni anđeli i veliki broj anđeoskih poruka koje čuva grad Varaždin obogaćuju turističku ponudu grada, ali i razveseljavaju sve one koji vjeruju u ljepotu anđela i njihovo duhovno bogatstvo.

Muzej anđela
Dugogodišnja zamisao slikara Željka Prsteca o Muzeju anđela u Varaždinu napokon se ostvarila 13. svibnja 2011. kada je pod geslom da je Varaždin ‘grad u kojem anđeli spavaju”, otvorio muzej s željom da to postane mjesto na kojem će se prikupljati umjetnička djela vezana uz temu anđela. U Muzeju anđela se danas održavaju razna događanja kojima su anđeli misao vodilja, pa se tako svi koncerti, tribine, književne večeri, predavanja, razgovori održavaju na temu anđela. Želeći sačuvati vrijednost anđela Željko Prstec je zaštitio slogan i zamisao o Varaždinu kao gradu u kojem anđeli spavaju te otvorio instalaciju ‘Anđelinjak’ koja je uz Muzej anđela dala Varaždinu dodatnu umjetničku vrijednost, ali postalo i nezaobilazno mjesto posjeta za ljubitelje anđela iz cijelog svijeta, te turistička atrakcija za javnost.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,