Vedran Kukavica: Ja nisam Švabo

Netko u krizi srednjih godina kupi motocikl, nađe ljubavnicu ili krene na put oko svijeta, a gospodarski novinar HTV-a Vedran Kukavica hrabro se odlučio napisati svoj prvi roman.
Vedran Kukavica-Ja nisam ŠvaboPoznat po svojim britkim prilozima i komentarima (kojih trenutačno nema na ekranu!), objavio je svoje prvo literarno djelo – roman ‘Ja nisam Švabo’. Izdao ga je Profil, uz veliko zalaganje urednice Sandre Pocrnić Mlakar, koja ga je pohvalila na zagrebačkoj promociji u Muzeju Mimara, istaknuvši kako je to komunikativan i duhovit roman, pun života, ali za zahtjevniju čitateljsku publiku.

Vedran Kukavica i Sandra Pocrnić Mlakar‘Švabu’ je recenzent Ratko Cvetnić, pak, protumačio kao roman detekcije, u kojem glavni junak, njemački mladić Udo, kreće u potragu za biološkim ocem i pronalazi ga u selu Batina u Dalmatinskoj zagori, usput preispitujući vlastiti identitet.

U približavanju romana publici u Mimari, pomogli su Kukavičina HTV kolegica Tončica Čeljuska i glumac Joško Ševo, koji je pročitao nekoliko duhovitih ulomaka.

Vedran Kukavica je priznao kako je ovaj roman nastao, među ostalim, kao njegov obračun s lijenošću, ali se ipak uspio potvrditi u formi toliko različitoj od vijesti i komentara iz televizijske svakodnevice. Ovo je na neki način i njegov trijumf nad nostalgijom, ali ne nad onom na koju mislite…

Roman je zanimljiv i po tome što je autor sredstva za financiranje pisanja i izdavanja prikupljao putem crowfunding kampanje Indiegogo što u nas nije tako čest slučaj.

Mustafa Topčagić / Foto: Profil

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,